PZL MielecPZL Mielec
Rövid név PZL-Mielec
Típus korlátolt felelősségű társaság
Alapítva 1939
Székhely Mielec, Lengyelország
Vezetők Janusz Zakręcki
Alapító Schweizer brothers
Iparág repülőgépipar
Tulajdonos
Forma Sp. z o.o.
Termékek repülőgépek, helikopterek, repülőgép-alkatrészek
Anyavállalata Sikorsky Aircraft (United Technologies Corporation)

PZL Mielec
Pozíció Lengyelország térképén
é. sz. 50° 18′ 21″, k. h. 21° 27′ 53″
A PZL Mielec weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz PZL Mielec témájú médiaállományokat.

A PZL Mielec, teljes nevén Polskie Zakłady Lotnicze Sp. z o.o. – PZL Mielec (magyarul Lengyel Repülőgépgyárak), korábban WSK-Mielec, majd WSK PZL-Mielec a lengyelországi Mielec városban működő repülőgépgyár. A legnagyobb kapacitású lengyelországi repülőgépgyár. A céget 2007-ben megvásárolta az amerikai United Technologies Corporation vállalat és a Sikorsky Aircraft Co.-hoz kapcsolta. A lengyel gyár azonban megtartotta saját gyártmányjelzését.

Tartalomjegyzék

Története


1938–1939 között építették a Központi Ipari Körzet fejlesztési projekt részeként, az Állami Repülőgépgyárak (PZL) 2. sz. repülőgépgyártó üzemeként a gyártókapacitás bővítése céljából. A cég a WP–2 jelzést kapta (WPWytwórnia Płatowców 2 , magyarul 2-es sárkány üzem). Ezzel egy időben épült fel a közeli Rzezsówban a PZL új motorgyára is. 1938 júliusában kezdte meg működését az üzem, ahol a PZL.37 Łoś bombázó gyártása indult el a PZL okęciei központi gyárából szállított alkatrészek és részegységekből. Ekkor kb. 700 ember dolgozott az üzembe, ahol Lengyelország német megszállásáig kb. 120 repülőgépet építettek. A tervek között szerepelt a PZL.64 Sum könnyű bombázó és a PZL.50 Jastrząb vadászrepülőgép gyártása is Mielecben, de erre a háború miatt már nem kerülhetett sor.

A várost 1939. szeptember 13-án foglalták el a német csapatok, ezután a repülőgépgyártó üzem a Heinkel cég alárendeltségébe került. A német megszállás alatt kezdetben a He 111-es bombázó vezérsíkjait gyártották. Az üzemben gyártották a He 117 Grief bombázót és a He 219 éjszakai vadászrepülőgépet is, és a He 111 összeszerelése is folyt. Emellett repülőgép-javítást is végzett az üzem, többek között a He 111 bombázó és a Ju 52-es szállító repülőgépeket javítottak ott.

Gyártmányai


Korábbi gyártmányai

Jelenlegi gyártmányai

Kapcsolódó szócikkek


Jegyzetek


Források


További információk

Kategóriák: Lengyel repülőgépgyárak


Dátum: 29.03.2021 05:21:37 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.