ParallaxisA parallaxis a testek egymáshoz viszonyított helyzetének változása eltérő irányokból nézve. A csillagászatban az a szög, amely alatt egy szakasz egy külső pontból látszik. A csillagászatban a csillagok parallaktikus szögelmozdulásáról akkor beszélünk, ha a Földnek a Nap körüli mozgása következtében a csillagok az égbolton látszólag elmozdulnak. A csillagok látszólagos szögelmozdulását úgy határozzák meg, hogy egy teljes éven át mérik a csillag pozícióját egy másik, olyan csillag pozíciójához viszonyítva, amelyről tudják, hogy nagyon messze van, és kicsi az évi elmozdulása. A csillagok évi szögelmozdulása ellipszist rajzol ki az éggömbön, aminek a fél nagytengelyét nevezzük parallaxisnak. Minél messzebb van egy csillag, annál kisebb a parallaxisa.

A Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri 4,2 fényév távolságra van. A parallaxisa 0,77 ívmásodperc, vagyis a Proxima Centauriból nézve a Nap és a Föld még akkor is csak 0,77 ívmásodperc alatt látszódna, ha a Föld a Nap körüli pályáján éppen a legmegfelelőbb pozícióban volna. A Hipparcos asztrometriai mesterséges hold segítségével több mint 100 ezer csillag parallaxisát sikerült meghatározni. Mivel egy csillag ívmásodpercben kifejezett parallaxisának a reciproka a csillag távolsága parszekben megadva, ezért egy csillag parallaxisának meghatározásával a csillag távolságát is megkapjuk.

Külső hivatkozások


  • Csillagászatportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Csillagászati alapfogalmak


Dátum: 01.04.2021 11:55:07 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.