Patricia NealPatricia Neal
Dahl és Neal
Életrajzi adatok
Születési név Patsy Louise Neal
Született 1926. január 20.
Packard, Kentucky, Amerikai Egyesült Államok
Elhunyt 2010. augusztus 8. (84 évesen)
Edgartown
Házastársa Roald Dahl (1953-1983)
Gyermekei
  • Lucy Dahl
  • Ophelia Dahl
  • Tessa Dahl
  • Olivia Dahl
  • Theo Dahl
Pályafutása
Iskolái
Aktív évek 1946-2010
Díjai
Oscar-díj1963
Golden Globe1972
BAFTA-díj1964, 1966
Tony-díj1946
További díjak

Patricia Neal IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Patricia Neal témájú médiaállományokat.

Patricia Neal (eredeti neve: Patsy Louise Neal) (Packard, Kentucky, 1926. január 20. – Edgartown, Massachusetts, 2010. augusztus 8.) Oscar-díjas (1963) amerikai színésznő.

Tartalomjegyzék

Élete


Patricia Neal 1926. január 20-án született William Burdette Neal szénbányász és Eura Mildred Petrey doktornő gyermekeként.

Knoxville-ben nőtt fel, és itt is járt középiskolába. Tanulmányait az Északnyugati Egyetemen, Illinois-ban végezte el.

Első filmszerepét 1949-ben kapta meg, amely a John szereti Maryt címet viselte, és Ronald Reagan volt a partnere. Még ugyanebben az évben szerepet kapott a King Vidor rendezésében készült A forrás című filmben. 1964-ben a Hud című filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat. 1965-ben Neal három agyvérzést kapott, így újra kellett tanulni a járást, a beszédet is. Három évvel később a The subject was roses című filmjéért is Oscar-díjra jelölték. 1999-ben játszott a Robert Altman rendezésével készült Cuki hagyatéka című filmben is.

2010. augusztus 8-án hunyt el tüdőrákban 84 évesen.

Magánélete


1953-1983 között Roald Dahl író volt a férje. Négy leányuk született, köztük Tessa Dahl (1957) írónő.

Filmjei


Művei


Jegyzetek


Források


További információk


  • Filmművészetportál
  • USA-portálKategóriák: 1926-ban született személyek | 2010-ben elhunyt személyek | Amerikai színészek | BAFTA-díjasok | Oscar-díjasok | Golden Globe-díjasok


Dátum: 29.03.2021 05:30:41 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.