Peter Cook - huwiki.org

Peter CookPeter Cook
Életrajzi adatok
Születési név Peter Edward Cook
Született 1937. november 17.
Torquay, Devon, Anglia
 Egyesült Királyság
Elhunyt 1995. január 9.(57 évesen)
Hampstead, London, Anglia
Házastársa Wendy Snowden (1963-1971)
Judy Huxtable (1973-1989)
Lin Chong (1989-1995)
Pályafutása
Iskolái
  • Radley College
  • Pembroke College
Aktív évek 1959-1995
Híres szerepei E.L. Wisty
Sir. Arthur Streeb-Greebling

Peter Cook IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Peter Cook témájú médiaállományokat.

Peter Edward Cook (1937. november 17.1995. január 9.) angol humorista, író. Hírnevét a születendő angol szatíra és modern angol humor úttörőjeként alapozta meg a hatvanas évek elején. Munkássága szorosan kapcsolódik az angol uralkodó osztály bírálatához, abszurd ábrázolásához. Nagy szerepe volt a mai angol komédia arculatának kialakításában. A Cooktól csak néhány évvel fiatalabb Monty Python csoporttól kezdve a ma ismeretes angol komikusok generációi tartják a példaképüknek. Stephen Fry angol humorista és író szerint Cook a legmulatságosabb ember, aki valaha is levegőt vett, John Cleese pedig többször Peter Amadeus Cookként hivatkozott rá. Az angol Channel 4 televíziós csatorna által megkérdezett 300 humorista minden idők legnagyobb humoristájának választotta Cookot.[1]

Tartalomjegyzék

Élete


Cook az angliai Torquay-ban született, egyetlen fiúgyermekként. Szüleinek, a diplomata Alexander Edward Cooknak, és Margaretnek még két lánya született. Tanulmányait Cambridge-i Egyetemen végezte, ahol modern nyelveket hallgatott. Egyetemi évei alatt tagja, majd elnöke volt a híres Cambridge Footlights amatőr színjátszókörnek, ahol komikus darabokat írt és előadott. Már az egyetemi évei alatt sikeres műsort állított össze Beyond The Fringe címmel, melyben partnerei Dudley Moore, Jonathan Miller és Alan Bennett volt.

A hatvanas évek elején London Soho negyedében megnyitotta az Establishment Klubot, az első éjszakai klubot, ahol komikusok előadhatták darabjaikat.

A hatvanas és hetvenes évek folyamán Dudley Moore-ral közösen készített jó néhány humoros tévéműsort és mozifilmet. Ezek közül a legismertebb a Not Only... But Also és Goodbye Again sorozatok, valamint az 1967-es Bedazzled mozifilm.

Filmjei


TV


Bibliográfia


Humoros írásai

Életrajzi kötetek

Jegyzetek


  1. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/4141019.stm

További információk


  • Irodalomportál
  • FilmművészetportálKategóriák: Angol írók | Brit forgatókönyvírók | Angol színészek | Angol humoristák | Fekete Vipera | 1937-ben született személyek | 1995-ben elhunyt személyek


Dátum: 30.08.2020 07:04:30 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.