Peter Jackson (rendező)Peter Jackson
(Sir Peter Robert Jackson)
A 2014-es San Diegó-i Nemzetközi Képregény-találkozón
Született Peter Robert Jackson
1961október 31. (59 éves)
Pukerua Bay, Új-Zéland
Állampolgársága új-zélandi[1]
Nemzetisége új-zélandi
Házastársa Fran Walsh (1987–)
Gyermekei két gyermek:
  • Billy Jackson
  • Katie Jackson
Foglalkozása filmrendező
producer
forgatókönyvíró
Iskolái Kapiti College
Kitüntetései

A Wikimédia Commons tartalmaz Peter Jackson témájú médiaállományokat.

Sir Peter Jackson, születési nevén: Peter Robert Jackson (Pukerua Bay, 1961. október 31. –) háromszoros Oscar-, Golden Globe, valamint négyszeres BAFTA-díjas új-zélandi filmrendező, producer és forgatókönyvíró, a világ egyik legbefolyásosabb filmkészítője. Legnagyobb sikereit J. R. R. Tolkien műveinek filmadaptációival érte el. Habár pályája kezdetén elsősorban kis rendezésekről volt ismert, 1999-ben, hosszú előkészítést követően hozzáfogott az addig megfilmesíthetetlennek tartott A Gyűrűk Urához. A regényen alapuló filmsorozat első részét 2001 decemberében mutatta be. A sorozat három epizódját megszakítás nélkül forgatta 2003-ig, az utolsó epizódot, a Király visszatért, mellyel számos addigi rekordot megdöntött mind bevételek, mind szakmai sikerek tekintetében, 2003 decemberében debütáltatta. Több, eltérő témájú munkája után aztán ismét visszatért Tolkien világához és 2012–2014-ben bemutatta a Hobbit-sorozatot, mely a Gyűrűk Ura cselekménye előtti eseményeket dolgoz fel és szintén az angol író egy azonos című regényén alapszik.

Tartalomjegyzék

Pályája


1976-ban, a kis Peter barátaival készítette el első rövidfilmjeit, amelyek már magukban hordták a későbbi nagy rendező jellemző vonásait: igen hatásos effekteket, nagyon alacsony áron. Például a Második világháború című kisfilmjében a tüzet úgy szimulálta, hogy kiégette a celluloidot, így imitálta a valós effektet. 17 évesen az iskola helyett a filmiparban szeretett volna tapasztalatokat szerezni, de mivel nem sikerült munkához jutni, fényképész gyakornok lett. Az első lépés a rendezői pályáján egy gyerek-filmfesztivál volt, amelyen sajnos nem nyert. Később szerzett egy 16 mm-es kamerát, és egy sci-fi rövidfilm forgatásába kezdett, melyből három évvel később, saját pénzéből 75 perces játékfilmet készített Bad Taste címmel. A forgatás és a filmkészítés négy évig tartott, egy használt 250 dolláros kamerával. Egyik barátja a filmiparban dolgozott, így sikerült elérniük, hogy a mozit elvihesse Cannes-ba. Az alkotás hamarosan nagy siker és igazi kultuszfilm lett, köszönhetően bizarr humorának, a különleges effektusoknak, és az amatörizmusból származó némi realizmusnak. 1992-ben végleg befutott a Hullajó c. horrorparódia révén, melyre a fekete humor és a groteszk jelenetek jellemzőek.

Következő filmjét, a Mennyei teremtményeket, az akkor 18 éves Kate Winslettel forgatta, s ez a film alapozta meg a fiatal Kate későbbi filmes karrierjét. A film megkapta a Velencei Filmfesztiválon az Ezüst Oroszlán-díjat. Következő filmjén a már Parkinson-kóros Michael J. Foxszal forgatott együtt, akin már annyira elhatalmasodott a betegség, hogy folyamatosan meg kellett szakítaniuk a forgatást. A kritikusok véleménye: "Komédiához túl kemény, horrorhoz pedig túl vicces..."

És végül a film, mely a legendás rendezők körébe emelte, nem más, mint A Gyűrűk Ura. A filmet másfél éven keresztül forgatták Új-Zéland gyönyörű tájain remek színészekkel, de az utómunkálatok is éveket vettek igénybe. Az első részt, A Gyűrű Szövetségét 2001-ben mutatták be a mozik, ekkor még nem a rendező hazájában volt a premier, de A király visszatér premierje már az új-zélandi Wellingtonban volt. 2005-ben már ugyancsak Új-Zélandon forgatott, Naomi Wattsszal, hőn szeretett filmjén, a King Kongon. A film sikere ugyan nem tudta felülmúlni A Gyűrűk Ura-trilógiáét, de minden kritikus egyhangúlag nyilatkozta, hogy remek alkotás került ki a kezei közül.

Filmográfia


Év Cím Eredeti cím Tevékenységek
Rendező Producer Forgatókönyvíró
2014 A hobbit: Az öt sereg csatája The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2013 A hobbit: Smaug pusztasága The Hobbit: The Desolation of Smaug
2012 A hobbit: Váratlan utazás The Hobbit: An Unexpected Journey
2011 Tintin kalandjai The Adventures of Tintin
2009 Komfortos mennyország The Lovely Bones
District 9 District 9
2007 Vaskabátok Hot Fuzz
2005 King Kong King Kong
2003 A Gyűrűk Ura: A király visszatér The Lord of the Rings: The Return of the King
2002 A Gyűrűk Ura: A két torony The Lord of the Rings: The Two Towers
2001 A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
1996 Törjön ki a frász! The Frighteners
1994 Mennyei teremtmények Heavenly Creatures
1992 Hullajó Braindead
1987 Ízlésficam Bad Taste

Érdekességek


Mozijaiban észrevehető egy nagy érdekesség: a legtöbb filmjében cameo-alakításokban tűnik fel. Hullaházi asszisztens a Hullajóban, hajléktalan a Mennyei teremtményekben, haver a Törjön ki a frász!-ban, sárgarépát evő részeg ember A Gyűrű Szövetségében, a Pajkos Póni közelében, A két torony-ban a Helm-szurdoki jelenetben hajítólándzsás várvédő katonát alakít, A király visszatér-ben pedig egy kalózt, akit a bővített változatban Legolas lenyilaz.

Jegyzetek


Források


További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1961-ben született személyek | Új-zélandi filmrendezők | Új-zélandi forgatókönyvírók | Filmproducerek | Oscar-díjasok | BAFTA-díjasok | Golden Globe-díjasok | Élő személyek


Dátum: 02.04.2021 09:00:43 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.