Pinewood StudiosPinewood Studios
A filmgyár főbejárata
Típus filmstúdió
Alapítva 1935
Tulajdonos Pinewood Group
Forma korlátolt felelősségű társaság
Pinewood Studios
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 51° 32′ 55″, ny. h. 0° 32′ 06″
A Pinewood Studios weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Pinewood Studios témájú médiaállományokat.

A Pinewood Studios (Pinewood Stúdiók) nagy filmgyártó társaság Angliában, a buckinghamshire-i Iver Heath-ben, mintegy 50 kilométerre Londontól.

Tartalomjegyzék

Története


Charles Boot alapította 1934-ben a Heatherden Hall birtokon, a sheffieldi Henry Boot Company építette fel kevesebb, mint egy év alatt. Boot a legújabb hollywoodi stúdiókat tekintette mintának. Még a Pinewood neve is ezt tükrözi (a „pine” angolul fenyőt jelent), a „wood” az építkezés helyszínét körbefogó erdőkre utal.

Később a Pinewoodot és a magyar származású producer, Alexander Korda által is gyakran használt Denham Film Stúdiókat is J. Arthur Rank szerezte meg.

2001-ben a Pinewood egyesült a Shepperton Stúdiókkal, a másik vezető brit filmprodukciós céggel. Mindkét stúdió a Sohonet médiabirodalom része. 2004-ben a Pinewood Shepperton részvényeit bevezették a Londoni tőzsdére. 2005-ben a Pinewood Shepperton bekebelezte a Teddington Stúdiókat is.

A Pinewood világszerte leghíresebb produktuma a 007-es ügynökről, James Bondról szóló filmek sorozata. Csaknem ugyanolyan híres az itt készült Folytassa filmsorozat (Carry On…).

A csoporthoz tartozó három stúdiókomplexum egymás közelében helyezkedik el. A cégnek összesen 41 stúdiója van, köztük tíz digitális televíziós stúdió, külső jelenetek felvételére alkalmas birtokai és erdői, Európa egyik legnagyobb filmezésre alkalmas külső víztárolója és egy speciálisan víz alatti jelenetek filmezésére alkalmas stúdiója is.

A stúdiók


A Pinewood és a Shepperton 13 nagy, 1115 m² fölötti alapterületű stúdióval rendelkezik. A legnagyobb stúdiómagasság 13,7 méter.

Messze a legnagyobb a Pinewood 007 jelű stúdiója, amely 5489 m²-es (114 m x 48 m és 12 m magas). Ezt 1976-ban építették, a Pinewoodnál forgatott James Bond sorozat A kém, aki szeretett engem epizódja számára. 1984-ben a földig leégett, miután kigyulladtak a Ridley Scott Legend című filmjének forgatásáról ott maradt benzintartályok, de négy hónap alatt újraépítették. Ekkor kapta mostani nevét is (Albert R. Broccoli’s 007). 2006. július 30-án ismét komoly károkat szenvedett egy újabb tűztől, épp miután elkészült a James Bond sorozat Casino Royale című legújabb epizódja. Emiatt szeptemberben le kellett bontani, de hat hónap alatt megint újraépítették.

A többi nagy stúdió jellemzően 1100-2000 négyzetméteres. A 007-et követő legnagyobb a Shepperton 2787 m²-es „H” stúdiója.

A filmesek számára a helyszínen rendelkezésre álló szolgáltatások rendkívül széles körűek, még építőanyagokat is lehet helyben vásárolni a díszletekhez.

A Pinewoodnál forgatott filmek (válogatás)


Irodalom


Külső hivatkozások


Angol nyelven

Magyar nyelven

  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Filmstúdiók | Az Egyesült Királyság cégei


Dátum: 01.04.2021 11:10:52 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.