Pont nélküli és pontos iA török ábécében a latin I / i betűnek két különálló változata van:

Az ı (latin small letter dotless i) a török ábécé tizenegyedik betűje, az İ (latin capital letter i with dot above) pedig a tizenkettedik (előttük a h áll, utánuk a j).

Mindkét betű megfigyelhető Diyarbakır nevében, amelynek első és utolsó magánhangzója eltér (/dijaɾˈbakɯɾ/). Isztambul neve eredeti török írásmóddal ugyanakkor İstanbul, amelynek első betűje pontot tartalmaz.

Tartalomjegyzék

Karakterkódolásuk


İ ı
EBCDIC 304 305
bináris EBCDIC 1 0011 0000 1 0011 0001
Unicode U+0130 U+0131
HTML/XML İ &dotlessi;

Az ı használata


Az ı a törökkel rokon írásokban, így az azeri, tatár, krími tatár, valamint egyes, ma is cirill írást használó nyelvek (nem)hivatalos latinizált verzióiban is megtalálható (pl. a kazak nyelvben). Cirill írásbeli párja általában a ы (jeri).

Az i betűnek ez a változata az ír nyelvben is megtalálható: bizonyos betűkészletek csak ezt a verzióját tartalmazzák. Főképpen feliratokon, útjelző táblákon találkozni ezzel a használattal.

Fordítás


Angolul
Kategóriák: Latin betűk


Dátum: 29.03.2021 12:33:17 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.