Poszméhbangó - huwiki.org

PoszméhbangóPoszméhbangó
Magyarországon fokozottan védett
Természetvédelmi érték: 250 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liiopsida)
Rend: Spárgavirágúak (Asparagales)
Család: Kosborfélék (Orchidaceae)
Alcsalád: Kosborformák (Orchidoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Orchideae
Alnemzetség-
csoport
:
Orchidinae
Nemzetség: Bangó (Ophrys)
Faj: O. holoserica
Tudományos név
Ophrys holoserica
(Burm. fil.) Greuter, (1967)
Szinonimák

Ophrys fuciflora (F.W.Schmidt) Moench

Hivatkozások

A Wikifajok tartalmaz Poszméhbangó témájú rendszertani információt.

A Wikimédia Commons tartalmaz Poszméhbangó témájú médiaállományokat és Poszméhbangó témájú kategóriát.

A poszméhbangó (Ophrys holoserica vagy Ophrys fuciflora) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, a kosborfélék (Orchidaceae) családjának bangó (Ophrys) nemzetségébe tartozó, Magyarországon fokozottan védett növényfaj.

Tartalomjegyzék

Elterjedése


A Mediterráneum európai részén, Közép- és Nyugat-Európában él. Magyarországon főleg a Balatonfelvidéken találkozhatunk vele.

Megjelenése


10–50 cm magasra nő. Leveleinek csúcsa tompa, a levelek erezete párhuzamos. Világoszöld tőlevelei hosszúkás-tojásdadok.

Nyúlánk fürtös virágzatában a kettő, néha tíz virág rendkívül lazán áll. A legnagyobb virágú hazai bangófaj, egy-egy virág mérete a 2 cm-t is elérheti. Külső lepellevelei rózsaszínűek vagy fehérek, az oldalsó belsők rózsaszínűek, pirosak, 3–6 mm hosszúak, szőrösek. A mézajak sötétbarna, trapéz alakú, enyhén domború, 8–12 mm hosszú és 12–18 mm széles, akár 3 mm-es szarvakkal, elöl kikerekített; a függelék nagy, felálló. A tövénél két apró púpocska nő, és lilás sötétbarna, közepén sárgásbarna, szabálytalan alakú, elnagyoltan H betűre emlékeztető, fehéres szegélyű rajzolat mintázza.

Életmódja, élőhelye


Az erősen meszes talajt kedveli; a leggyakrabban lápréteken fordul elő. Áprilistól júniusig virágzik.

Változatai


Források


  • Biológiaportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Bangók | Növényfajok | Magyarországon őshonos növények | Magyarországon fokozottan védett növények


Dátum: 29.08.2020 07:51:04 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.