Klaudiosz Ptolemaiosz


(Ptolemaiosz_Klaudiosz szócikkből átirányítva)


Klaudiosz Ptolemaiosz
Ptolemaiosz egy korai barokk művész ábrázolásában
Életrajzi adatok
Született85/90 körül
Ptolemaisz Hermeiou
Elhunyt168 körül (kb. 77-83 évesen)
Alexandria
Ismeretes mint a geocentrikus világkép kidolgozója
Állampolgárság római
Pályafutása
Szakterület csillagászat, matematika, földrajztudomány
A Wikimédia Commons tartalmaz Klaudiosz Ptolemaiosz témájú médiaállományokat.

Klaudiosz Ptolemaiosz (görög: Κλαύδιος Πτολεμαῖος, latin: Claudius Ptolemaeus) (Ptolemais Hermiou, 85/90 körül – Alexandria, 168 körül), görögül író, Egyiptomban élő, római polgár matematikus, csillagász, geográfus, asztrológus és költő. Ő dolgozta ki a 17. századig meghatározó ptolemaioszi világképet, róla nevezték el a húrnégyszögek oldalainak és átlóinak kapcsolatát leíró Ptolemaiosz-tételt.

Tartalomjegyzék

Művei


Számos tudományos értekezése közül legalább három maradandóan jelentős a későbbi iszlám és európai tudomány számára:

Az Almagesztben meggyőzően érvelt a csillagok mozdulatlansága mellett, rámutatva, hogy ha azok mozognának, akkor a Földtől mért távolságuknak, és ezzel látszólagos méretüknek és fényességüknek is változnia kellene.[2] Ptolemaiosznak ez a logikája hibátlan, azonban a kora ismereteinek szintjén nem merült fel benne az a lehetőség, hogy a csillagok hatalmas távolságban lehetnek a Földtől, ezért a mozgásuk gyakorlatilag észlelhetetlen szabad szemmel. Elképzelése szerint a gömb alakú Földet szférák veszik körül, amikre a megfigyelt objektumok rögzítve vannak, és a szférák különböző sebességekkel és irányokkal forognak a Föld körül.

Magyarul


Jegyzetek


  1. Rosemary Burton – Richard Cavendish – Bernard Stonehouse: Nagy felfedezők utazásai. Budapest: Officina Nova. 1998. 9. o. ISBN 963 548 660 X  
  2. Neil deGrasse Tyson: Ha felfal egy fekete lyuk és egyéb kozmikus komplikációk. [Budapest]: Kossuth. 2017. 36. o. ISBN 978-963-09-8874-2  

Fordítás


További információk


Kapcsolódó szócikkek


  • Ókorportál
  • MatematikaportálKategóriák: Ókori egyiptomi tudósok | Ókori görög csillagászok | Ókori görög matematikusok | Ókori görög földrajzi írók | Térképészek | Ókori zene


Dátum: 29.03.2021 06:48:39 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.