QA Q a latin ábécé 17., a magyar ábécé 29. betűje. Számítógépes használatban az ASCII kódjai: nagybetű – 81, kisbetű – 113.

Tartalomjegyzék

Hangértéke


Eredetileg, a régi latin nyelvben a veláris vagy mély k hangot jelölte, amelyet o és u előtt ejtettek (s máig használják az eredetileg nem latin betűs nyelvek e hangjának jelölésére, illetve átírására), később már csak u előtt írták a ku vagy kw (k és félhangzós u) hangcsoport jelölésére. Ez utóbbi minőségben vette át a legtöbb nyelv.

Jelentése


Fizika

Kémia

Közgazdaságtan

Matematika

Egyéb

Q-val kezdődő betűkapcsolatok a magyar nyelvben csak külföldi eredetű szavak elején fordulnak elő.

  • Írásportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Latin betűk


Dátum: 28.03.2021 12:36:48 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.