Quintus Horatius FlaccusQuintus Horatius Flaccus
Egy 18. századi Horatius-ábrázolás
Élete
Született Kr. e. 65. december 8.
Venusia, ma Venosa, Olaszország
Elhunyt Kr. e. 8. november 27. (56 évesen)
Róma
Sírhely Róma
Nemzetiség római
Szülei nem ismert
nem ismert
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) levélirodalom, ódaköltészet
Fontosabb művei Sermones (Beszélgetések)
Carmina (Versek)
Epistulae (Levelek)
Epodes (Epódoszok)
A Wikimédia Commons tartalmaz Quintus Horatius Flaccus témájú médiaállományokat.

Quintus Horatius Flaccus (Venusia, ma Venosa, Olaszország, Kr. e. 65. december 8.Róma, Kr. e. 8. november 27.) római költő.

Tartalomjegyzék

Élete


Egy dél-itáliai kisvárosban, Venusiában született, apja felszabadított rabszolga. Felszabadítása után apja Rómába költözött, ahol ingatlanközvetítőként tevékenykedett. Az így keresett pénzéből fiát a legjobb tanítókhoz küldte. Kr. e. 45 körül Horatius filozófia tanulmányokat folytat Athénban. Caesar meggyilkolásakor csatlakozik Brutus és társai közé. Részt vett Kr. e. 42-ben a philippi ütközetben(wd), ahonnan elmenekült. A csata után visszatért Rómába, ahol időközben elkobozták házukat és birtokaikat. A szegénység hatására verseket írt (Episztolák 2. 50-52). Később írnokként dolgozott az államkincstárnál.

Először görögül kezdett verselni (Szatírák 1, 10, 31-35), később latinul folytatta. Vergilius támogatásával a híres művészetpártoló, Maecenas(wd), barátjává fogadta Horatiust, és támogatta. Ideje nagy részét Sabinumban, majd később tiburi házában töltötte. Két hónappal támogatója, Maecenas halála után halt meg Rómában. Testét Maecenas mellé temették.

Művei


Magyarul


1849-ig

1850–1919

1920–1944

1945–

További irodalom


Külső hivatkozások


A Wikimédia Commons tartalmaz Quintus Horatius Flaccus témájú médiaállományokat.
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Horatius témában.
A magyar Wikiforrásban további forrásszövegek találhatóak
Horatius témában.
  • Irodalomportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Ókori római költők | I. e. 65-ben született személyek | I. e. 8-ban elhunyt személyek


Dátum: 29.03.2021 07:23:46 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.