RadagastBarna Radagast
Egyéb nevek Aiwendil
Cím A Barna Mágus
Nép Maia
Kultúra Istari
Született Arda megteremtése előtt
Meghalt ismeretlen
Megformálója Silvester McCoy
Magyar hang Harsányi Gábor

Radagast J. R. R. Tolkien műveinek egyik kitalált szereplője. Valaha Aiwendilnek hívták, és Yavanna maiája volt. Egyike az öt istarnak, azaz mágusnak, akik a Valák kérésére Középföldére hajóztak a Harmadkor elején, hogy támogassák a Szabad Népeket a Szauron elleni csatákban. Azonban céljától eltávolodott: rabul ejtette a madarak, növények varázslatos világa. Rhosgobel környékén élt. Barna ruhája miatt Barna Radagastnak is nevezték.

Szerepe a Gyűrűháborúban


A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetsége című könyvben kap csekély szerepet. Akarata ellenére Szarumán kezére játszotta Gandalfot, de segítette a szökését is, bár ezt is akaratán kívül tette. Ebben a filmben nem jelenik meg, de szerepel a Hobbit 1. 2. és 3. részében. A hobbit: Az öt sereg csatája című filmben a kőszáli sasok seregét vezeti.

  • Középfölde-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Középföldeiek


Dátum: 01.04.2021 07:46:07 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.