Rajkai Zoltán - huwiki.org

Rajkai ZoltánRajkai Zoltán
Életrajzi adatok
Született 1969. december 27. (51 éves)[1][2]
Budapest[1]
Származás magyar
Pályafutása
Iskolái Színház- és Filmművészeti Egyetem
Aktív évek 1990
Híres szerepei Lvov - Ivanov
Mark - Top Dogs[3]
Menachem - A mi osztályunk
Éder - Angyalbőrben
Zebegényi Géza
Aranyélet
Iván
Mintaapák
További díjak

Rajkai Zoltán IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Rajkai Zoltán témájú médiaállományokat.

Rajkai Zoltán (Budapest, 1969. december 27.) magyar színész, a Budapesti Katona József Színház tagja.

Tartalomjegyzék

Életút


1993-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, osztályvezető tanára Szirtes Tamás volt. Mindent megtett annak érdekében, hogy a nagy hírű, Petőfi Sándor utcai teátrum, a "Katona" szerződtesse. Változatos szerepekben bizonyíthatta tehetségét, sokoldalúságát. Lehetett lecsúszott, tönkrement lumpen és erőtől duzzadó, tántoríthatatlan vagány is. A legszebben beszélő magyar színészek egyikeként versmondóként is közismert. Sokat tesz azért, hogy a legjobb fizikai adottságú művészek között tartsák számon. A -művész színházban szokatlanul nagy szériában futó- Ledarálnakeltűntem című darabban bemutatott gyűrű gyakorlata, pontozható, tornász mutatvány. Egyik főszereplője, a közel egy évtizede játszott Top Dogs című előadásnak is. 2010-ig négy földrész, huszonkét városának nézői előtt mutatkozhatott be az Ivanov, Lvov szerepében. Bozsik Yvette "kortárs"[4] táncjátékaiban is rendszeresen színpadra lép.

A Partvonal Színházi Csoportnál több előadást is rendezett. Egy rövid film (1/2Fél) elkészítése is a nevéhez fűződik.

Rajkai Zoltán nős, négy gyermek édesapja. Aktív tagja a Pasaréti Református Gyülekezetnek.

Rendezései


Szerepek


Színházi szerepeiből

A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 75.[5]

Bozsik Yvette táncjátékaiban

 • Bartók est
 • Orwell műve alapján: Állatfarm (Süvi, disznó)
 • Várakozás (K.)
 • A sárga tapéta
 • János vitéz (Ludas Matyi; Barát)
 • Lány, kertben (Keresztapa)
 • Egy faun délutánja

Mozgókép

Film

TV

Szinkron

Több mint száz filmet szinkronizált. Legtöbbször Jean-Pierre Léaudnak, Bradley Coopernek, John Leguizamónak, Sam Rockwellnek, Mark Ruffalónak, Patrick Dempseynek és Mickey egérnek kölcsönözte hangját.[11]

Szinkronszerepek filmekben

Sorozatbeli szinkronszerepek

Anime/Rajzfilm szinkron

Rádió

Díjai


Kép és hang


Hitvallás


Áldás, hogy a mozgás különleges szerepet kapott a pályámon. Fölfedezték, hogy többre vagyok képes az átlagnál, és ki is használják. Nyilvánvaló, hogy a lehetőségek attól is függnek, milyen színművek kerülnek elő. De ha mozgásigényes a szerep, olyan színészt keres a rendező, aki megbirkózik az ilyen feladattal. Aki ismeri a saját testét, vagyis aki tisztában van azzal, melyik mozdulata mit jelent, biztonságosabban tud megoldani prózai szerepet is.

…ha valaki színészként, a médiában, személyes tartalmakat is elfecseg magáról, akkor az később "odaragad" a szerepeihez is. Az a legjobb, ha a színészről a közönség nem tud semmit. Csak azt látják, amit a színpadon csinál. Mert akkor rögtön azzal a szereppel azonosítják, amelyet éppen el kell játszania és a nézőnek nem az jut eszébe, amikor színpadra lép, hogy pl. éppen hogyan áll a házassága.

Jegyzetek


 1. a b Freebase-adatdump
 2. Česko-Slovenská filmová databáze, Zoltán Rajkai, 323582
 3. A darab 2017. április 11-én négyszázadszor került színre
 4. Interjú Bozsik Yvette-tel Magyar Naranc 2009. 17. szám . [2015. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 7.)
 5. 2017. július 1.-i lekérdezés
 6. Guildhall school, London
 7. József Attila Színház-Aluljáró
 8. Budapesti Kamara Színház-Shure Stúdió
 9. Szkéné Színház
 10. Vendégként a Pesti Magyar Színházban)
 11. Rajkai Zoltán az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
 12. „A Föld inváziója - Csata: Los Angeles” magyar változata az iszdb.hu-n (magyar nyelven). iszdb. (Hozzáférés: 2015. február 15.)
 13. A „Szemfényvesztők 2.” 2016-os magyar változata (magyar nyelven). iszdb.hu. (Hozzáférés: 2016. október 31.)

Kapcsolódó fejezetek:

Források


 • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Magyar színészek | Magyar színházrendezők | Budapesten született személyek | 1969-ben született személyek | PUKK-díjasok | Élő személyek | Református magyarok | Máthé Erzsi-díjasok


Dátum: 24.01.2021 11:01:46 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.