Reallexikon der Assyriologie und Vorderasiatischen ArchäologieA Reallexikon der Assyriologie und Vorderasiatischen Archäologie (rövidítve RlA vagy RLA) német nyelvű enciklopédia az ékírásos kultúrák ismeretanyagának összegzése céljából. Címszavai a mezopotámiai és azt övező térségek (Mitanni, Hatti, Urartu) történelmével kapcsolatos fogalmak, nevek, adatok rövid összefoglalásai.

Az ötlet 1922-ben született, Bruno Meissnertől származik, aki 1922 és 1925 között jelentette meg a Reallexikon der Assyriology című enciklopédikus művét. Kiterjesztése sokáig váratott magára. 1938-ig 974 oldalt tettek közzé 35 német tudós munkája eredményeképp. Ekkor még csak egy olasz és egy szlovén származású szerző vett részt a munkában, akik azonban németül írtak. Csak 1950-ben Adam Falkenstein javaslatára kezdett nemzetközi jelleget ölteni a szerkesztőgárda, amely 1957-ben adta ki a harmadik kötetet az F betűtől kezdve. Dietz-Otto Edzard, aki már 1966 óta részt vett a munkában, 1972-től lett főszerkesztő, és haláláig, 2004-ig vezette a vállalkozást. 2005 óta Michael P. Streck a főszerkesztő. 1973-tól tizennégy ország vesz részt a munkában: Kanada, Csehszlovákia (ma Csehország), Németország, Anglia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Irak, Olaszország, Jugoszlávia (ma Szerbia), Ausztria, Svédország, Svájc és a USA.

Az utolsó címszavak kiadását 2011-re tervezték, de a munka nem áll majd le, hiszen az először kiadott részek nagy mértékben elavultak már. A projekt pénzügyi helyzete folytán a zárókötet kiadását 2017-re halasztották.

Külső hivatkozások

Kategóriák: Lexikonok


Dátum: 29.03.2021 04:11:09 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.