Rend (rendszertan) - huwiki.org

Rend (rendszertan)Az élőlények biológiai rendszertani besorolásában a rend (latinul: ordo) az egyik fő kategória, amely az osztály (classis) és a család (familia) fő kategóriák között helyezkedik el.

A rend volt az egyik alapvető kategória Carl von Linné klasszikus ötös felosztásában (osztály-rend-család-nemzetség-faj).

Szükség esetén az élőlények fajainak osztályozásához a magasabb főrend vagy öregrend (superordo; növényeknél és gombáknál főrend, állatoknál öregrend), illetve az alacsonyabb alrend (subordo) és alrendág (infraordo) alkategóriák is felhasználhatók. Valamint esetleg az alrendág alatt a részalrend (parvordo), és az öregrend fölött a rendcsoport (magnordo).

A rend elhelyezkedése a rendszertani felosztásban


A fő kategóriákat félkövér, az alkategóriákat a normál betű jelöli.

Kapcsolódó szócikkek


  • Biológiaportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Rendszertan


Dátum: 30.08.2020 10:00:39 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.