Rotten TomatoesRotten Tomatoes
Kereskedelmi? igen
Oldal típusa
Regisztráció nem szükséges
Elérhető nyelv(ek) angol
Alapítás 1998. augusztus 19.
Alapító Senh Duong
Alexa-érték 405 (2017. november 20.)
URL www.rottentomatoes.com
A Wikimédia Commons tartalmaz Rotten Tomatoes témájú médiaállományokat.

A Rotten Tomatoes (magyarul: rothadt paradicsomok) egy olyan angol nyelvű weboldal, amely filmekkel kapcsolatos kritikákat, információkat, híreket gyűjt össze. Neve a régi szokásból ered, amikor paradicsommal és más zöldségekkel dobálták meg a színházi előadókat, ha előadásuk rossz volt. Az oldal tulajdonosa 2010 januárja óta a Flixster, egy filmekkel foglalkozó másik közösségi oldal,[1] főszerkesztője Matt Atchity.[2]

Tartalomjegyzék

Története


A Rotten Tomatoes weboldalt 1998. augusztus 19-én indította el Senh Duong.[3] Célja az volt, "hogy egy olyan weboldalt hozzon létre, ahol az emberek hozzáférnek az USA kritikusainak legkülönbözőbb véleményeihez."[4] Az ötlet akkor jött, amikor mint Jackie Chan-rajongó, Duong elkezdte összegyűjteni Chan filmjeinek kritikáit, melyek megjelentek az Egyesült Államokban. Az első film, melynek kritikái felkerültek a Rotten Tomatoes-ra, az Egy erkölcstelen mese volt. A honlap azonnal sikert aratott, megjelent a Yahoo-n, a Netscape-en és a USA Todayben is, már indításának első hetében 600–1000 látogatót vonzott naponta.

Duong összeállt két osztálytársával a Berkeleyről (University of California), Patrick Lee-vel és Stephen Wanggal, akik egykori partnerei voltak az egyetemen egy web tervező cégben, hogy teljes munkaidőben foglalkozzanak a Rotten Tomatoes-zal, mely hivatalosan 1999. április 1-jén indult el.[5]

2004 júniusában az IGN Entertainment megszerezte a Rottentomatoes.com-ot egy meg nem nevezett összeg fejében.[6] 2005 szeptemberében az IGN-t megvette a News Corp Fox Interactive Media nevű vállalata.[7] 2010. január 4-én jelentették be, hogy Flixster megvette az oldalt.[1]

Jellemzői


A Rotten Tomatoes felhasználói létrehozhatnak és csatlakozhatnak csoportokhoz, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy megvitassák a filmek különböző szempontjait, illetve egy olyan csoport is létezik, a The Golden Oyster Awards, melynek tagjai szavazhatnak olyan különböző díjak nyerteseire, mint az Oscar vagy a Golden Globe-díj.

Jegyzetek


  1. a b 'Flixster buys Rotten Tomatoes' (angol nyelven). Variety. [2010. szeptember 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 11.)
  2. Todd, Leopold: 'Site picks worst movies of the decade' (angol nyelven). CNN, 2009. szeptember 25. (Hozzáférés: 2010. augusztus 11.)
  3. 'Fresh Look For Rotten Tomatoes' (angol nyelven). San Francisco Chronicle. (Hozzáférés: 2010. augusztus 13.)
  4. 'Rotten-Tomatoes.com by Senh Duong, Founder' (angol nyelven). asianconnections.com. [2009. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 13.)
  5. Ryan, Tim: 'An Oral History of RT, Part One: The Beginning' (angol nyelven). rottentomatoes.com, 2008. június 23. (Hozzáférés: 2010. augusztus 13.)
  6. 'IGN Entertainment to acquire Rotten Tomatoes, one of the internet's leading independent movie sites' (angol nyelven). IGN, 2004. június 29. [2010. december 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 13.)
  7. 'News Corporation to acquire IGN Entertainment, Inc.' (angol nyelven). IGN, 2005. szeptember 8. [2010. szeptember 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 13.)

További információk


A Wikimédia Commons tartalmaz Rotten Tomatoes témájú médiaállományokat.Kategóriák: Amerikai weboldalak


Dátum: 29.03.2021 03:48:02 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.