Rudolph ValentinoRudolph Valentino
Rudolph Valentino
Életrajzi adatok
Születési név Rodolfo Alfonzo Raffaelo Pierre Filibert Guglielmi di Valentina d’Antonguolla
Művésznév Latin szerető
Hollywood latin cárja
A szerelem királya
Született 1895. május 6.
Castellaneta, Olaszország
Elhunyt 1926. augusztus 23. (31 évesen)
New York[1]
Sírhely Hollywood Forever Cemetery
Házastársa Jean Acker (1919-1923)
Natacha Rambova (1923-1926)
Pályafutása
Aktív évek 19141926

Rudolph Valentino IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Rudolph Valentino témájú médiaállományokat.

Rudolph Valentino (eredeti neve: Rodolfo Alfonzo Raffaelo Pierre Filibert Guglielmi di Valentina d’Antonguolla) (Castellaneta, 1895. május 6.New York, 1926. augusztus 23.) az Egyesült Államokban sikeres karriert elérő olasz némafilm színész. Becenevei: Latin szerető, Hollywood latin cárja, a szerelem királya. Neve ma is viszonylag ismert, habár filmjeit kevesen nézik már.

Tartalomjegyzék

Élete


Egy szegény dél-olaszországi családban született.

A nagy nyomor miatt Amerikába ment, de hosszú ideig itt sem volt szerencséje. A New York-i Central Parkban dolgozott mint söprögető. Később barátai tanácsára gigolo lett, de itt sem volt sikeres. Hollywoodba utazott; itt végre állandó munkát kapott.

1921-ben fedezték fel Az apokalipszis négy lovasa című filmben. Ettől kezdve élete teljesen megváltozott. Leginkább a nők imádták, olyannyira, hogy testi épségét is veszélyeztették; letépték ruháit, ollóval estek neki.

1926. augusztus 26-án hunyt el New York-ban hashártyagyulladásban.

Magánélete


1919-1923 között Jean Acker (1893-1978) színésznő volt a felesége. 1923-1926 között Natacha Rambova-val élt együtt. Halála után felmerült a gyanú számos közvetett információ alapján, hogy Valentino homoszexuális beállítottságú volt és házassága Natacha Rambova-val egy ún. „levendula házasság” lehetett. Habár sokan ezt a teóriát tényként kezelik ma, de kétséget kizáróan nem sikerült igazolni utólag.

Filmjei


Jegyzetek


  1. Integrált katalógustár . (Hozzáférés: 2014. december 31.)

További információk


  • Filmművészetportál
  • USA-portálKategóriák: Olasz színészek | Amerikai színészek | 1895-ben született személyek | 1926-ban elhunyt személyek | Olasz emigránsok az Amerikai Egyesült Államokban


Dátum: 29.03.2021 01:53:14 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.