Skót gael ábécéAz ábécé


A mai modern skót gael nyelv latin betűs írást használ. A jelenlegi ábécének 18 betűje van, melyek a következők: A, B, C, D, E, F, G, H, I, L, M, N, O, P, R, S, T, U, ezen kívül idegen eredetű szavakban és nevekben, tudományos munkákban megtalálhatók a J, K, Q, V, W, X, Y, Z betűk is.

Ezen kívül van öt ékezetes magánhangzója (à, è, ì, ò, ù), de ezek nem részei az ábécének. Megjegyzendő, hogy míg a legközelebbi rokon ír nyelv éles ékezeteket használ, addig a skót gael tompákat. Egyes forrásokban megtalálhatóak az á, é, ó betűk is, de ezt az 1980-ban elvégzett standardizálás megszüntette, az irodalmi nyelvben a szabályok szerint már nem használhatók[1] Ettől függetlenül egyes egyetemeken, valamint a külföldi közösségek továbbra is használják őket.

A betűk nevei


A modern skót gael ábécé nevei a következők: à, bè, cè, dè, è, eif, gè, hèis, ì, eil, eim, ein, ò, pè, ear, eas, tè, ù, a kölcsönzött betűké pedig: jè, cà, cù, vè, wè, eacs, yè, zè.

Az Ogham írás maradványaként széles körben használják az ősi betűneveket is, amelyeket annak idején fanevekből alkottak: ailm (fehér fenyő), beith (nyír), coll (mogyoró), dair (tölgy), eadha (nyár), feàrn (éger), gort (borostyán), uath (galagonya), iogh (tiszafa), luis (vörösberkenye), muin (szőlő), nuin (kőris), onn/oir (rekettye), peith (törpe éger), ruis (bodza), suil (fűz), teine (magyal), ura (hanga).

Megjegyzések


  1. Gaelic Orthographic Conventions Scottish Qualifications Authority, publication code BB4616. p. 5. October 2009. First published by the Scottish Certificate of Education Examination Board (SCEEB) in 1981 and revised by the Scottish Qualifications Authority (SQA) in 2009.Kategóriák: Latin eredetű ábécék


Dátum: 29.03.2021 06:34:32 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.