Sorstalanság (film)Sorstalanság
2005-ös német–magyar–brit film

Nagy Marcell a film egyik jelenetében
Rendező Koltai Lajos
Producer Barbalics Péter
Szakácsi Lajos
Hámori András
AlapműKertész Imre: Sorstalanság
Műfaj
  • filmdráma
  • háborús film
Forgatókönyvíró Kertész Imre
Főszerepben Nagy Marcell
Haumann Péter
Harkányi Péter
Bán János
Schell Judit
Zene Ennio Morricone
Operatőr Pados Gyula
Vágó Sellő Hajnal
Jelmeztervező Szakács Györgyi
Gyártás
Gyártó Cinema Soleil
EuroArts Entertainment
H2O Motion Pictures
Hungarian Motion Picture Ltd.
Magic Media Inc.
Renegade Films
Ország Magyarország
 Németország
 Egyesült Királyság
Nyelv magyar
Játékidő 134 perc
Költségvetés 2,5 milliárd HUF (becsült)[1]
Forgalmazás
Forgalmazó InterCom
Bemutató 2005. február 8.
Korhatár 12 év
Bevétel 2 280 297 USD[2]
További információk

A Sorstalanság 2005-ben bemutatott magyar-német-brit koprodukcióban készült filmdráma Koltai Lajos rendezésében, mely Kertész Imre azonos című regényének filmváltozata. A forgatókönyvet maga Kertész Imre írta. Elkészültekor a legnagyobb költségvetésű magyar film volt, megközelítőleg 2,5 milliárd forintos büdzsével. A tapasztalt operatőrnek, Koltai Lajosnak ez volt az első rendezése, a filmben az operatőri feladatokat Pados Gyula látta el.

Tartalomjegyzék

Történet


Köves Gyuri egy hétköznapinak mondható budapesti fiú, aki eseménytelenül éli az életét, 1944-ben. Majdnem olyan, mint a többség, egyetlen dolgot leszámítva: zsidó. Nem sokkal azután, hogy apját elviszik munkaszolgálatra, őt is elfogják és Auschwitzba viszik, onnan pedig a buchenwaldi lágerbe szállítják. Köves Gyuri nem lázad a sorsa ellen, nem lepődik meg, nem keres kiutat, az élet velejárójaként éli meg a megpróbáltatásokat. Átmeneti barátságokra tesz szert, felnőttekkel és gyerekekkel egyaránt összeismerkedik: flegmák és rémültek, alkalmazkodók és vagányok bukkannak fel mellette a tömegből, és sodródnak el mellőle – ő pedig csak éli a mindennapokat, és megfigyel. Úgy gondolja, hogy nincs olyan képtelenség, amit ne élhetnénk túl…

Szereplők


Díjak, jelölések


A Sorstalanság számokban


A magyar filmtörténet egyik legnagyobb szabású vállalkozása. Magyar filmben soha korábban nem volt ennyi – mintegy százötven – beszélő szereplő, soha korábban nem építettek ekkora díszletet.

Jegyzetek


  1. Sorstalanság – IMDb - Box office/business
  2. Fateless (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2009. szeptember 17.)

Források


További információk

Kategóriák: 2005 filmjei | Könyvadaptációk | Brit filmdrámák | Magyar filmdrámák | Német filmdrámák | InterCom-filmek | Holokauszt a művészetben


Dátum: 01.04.2021 08:27:46 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.