Csillagkapu (televíziós sorozat)


(Stargate szócikkből átirányítva)


Csillagkapu
(Stargate SG-1)
Műfaj

Alkotó
Főszereplő
Zeneszerző Joel Goldsmith

Ország
Nyelv angol
Évadok 10
Epizódok214 (epizódlista)
Gyártás
Producer
Gyártó
Forgalmazó
Sugárzás
Eredeti adó
Eredeti sugárzás1997. július 27. – 2007. március 13.
Kronológia
Előző Csillagkapu
Következő Csillagkapu: Atlantisz
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Csillagkapu témájú médiaállományokat.

A Csillagkapu (Stargate SG-1) az 1994-es Csillagkapu című filmen alapuló amerikaikanadai televíziós sorozat. Középpontjában a csillagkapu nevű eszközök állnak, amelyek azonnali utazást tesznek lehetővé a világűr távoli pontjai között. A sorozat főhősei a CSK-1 nevű csapat tagjai, akik egy szigorúan titkos, amerikai katonai bázisról fedeznek fel más világokat a Földön talált kapu segítségével, és megvédik a bolygót a filmben bemutatott idegen fenyegetéssel szemben. Más sci-fi művekkel ellentétben, a Csillagkapu napjainkban játszódik, és főleg emberi civilizációkat mutat be.

A sorozat gyártója az MGM, a kanadai Vancouverben forgatták. Az első epizódot 1997. július 27-én sugározták a Showtime-on, ez a csatorna volt az első öt évad adója. A hatodik évadtól kezdve a sorozatot a Sci Fi Channel adta. 2005 októberében a csatorna bejelentette, hogy megrendelték a tizedik évadot, és ezzel a leghosszabb ideig futott sci-fi sorozat lett az amerikai televíziózás történetében, megelőzve az X-akták 9 évadját és 202 epizódját.

2006. augusztus 26-án bejelentették, hogy a sorozat nem fut tovább, a 11. évadot már nem rendelték meg.[1] A továbbiakban DVD filmeket készítettek:[2] a Stargate: The Ark of Truth a 9-10. szezon fő cselekményét, az Ori konfliktust zárta le, míg a Stargate: Continuum egy önálló időutazásos történet.

Tartalomjegyzék

Alaptörténet


Az egyiptomi ásatásokon egy ismeretlen anyagból készült, nagyméretű, gyűrű alakú szerkezetet találtak. A második világháború alatt sikerül beindítani, és az egyik kutató átlép a gyűrűt kitöltő vízszerű anyagon, majd a gépezet leáll. A kísérletet kudarcnak minősítik, és felhagynak a próbálkozásokkal.

Az 1990-es években újra kezdik a kísérletet. Dr. Daniel Jackson fiatal archeológus megfejti a különös szimbólumokat a fedőköveken. Rájön, hogy az ábrák csillagképek és a gyűrűvel, amit csillagkapunak (Stargate) neveznek el, féregjáratokat indíthatnak más bolygókon lévő csillagkapukig.

Az amerikai kormány átküld egy különítményt a kapun, a tudóssal együtt. Az Abydos nevű bolygóra érkeznek, ahol egy barátságos emberi csoporttal, majd egy idegen lény, Ré vezette embercsoporttal találkoznak, utóbbiak megtámadják őket. Ré minden embert a szolgájának tekint, és elvárja, hogy istenítsék, azonban a Földről egy lázadás több ezer évvel ezelőtt elűzte; így aztán kezdettől ellenségként kezeli a földről érkezetteket. Ré legyőzése után (hajóját egy atombombával, amivel eredetileg a kaput kellett volna megsemmisíteni biztonsági vészhelyzet esetén, felrobbantják) a csapat visszatér a Földre. Mindenki úgy tudta, hogy az abydosi kapu megsemmisült.

A film és a sorozat között alapvető különbségek vannak. A filmben Rá/Ré egy (a később szereplő asgard nevű fajhoz némileg hasonló külsejű) idegen faj utolsó túlélője volt, aki úgy maradt életben, hogy átvette a hatalmat egy egyiptomi fiú teste felett 5000 évvel ezelőtt. Ezzel szemben a sorozat szerint Rá/Ré egy goa’uld nevű, kígyószerű, emberi testekben élősködő parazita faj egyik tagja volt.

Stáblista


Szereplő Évad Színész Szinkronhang
Jack O’Neill 1-8 (9-10; vendégszerep) Richard Dean Anderson Szervét Tibor (1.-4. évad)
Szabó Sipos Barnabás (5.-10. évad)
Samantha Carter 1-10 Amanda Tapping Kecskés Karina (1. és 4. évad)
Schell Judit (2.-3. évad)
Spilák Klára (5.-10. évad)
Daniel Jackson 1-5, 7-10 (6; vendégszerep) Michael Shanks Czvetkó Sándor (1.-4. évad 16. rész)
Holl Nándor (4. évad 17. rész-10. évad)
Teal’c 1-10 Christopher Judge Szőke Zoltán (1. évad)
Fekete Ernő (2.-3. évad)
Bognár Tamás (4.-10. évad)
George Hammond tábornok 1-7 (8-10; vendégszerep) Don S. Davis Papp János (1.-10. évad)
Dr. Janet Fraiser 1-7 (9; vendégszerep) Teryl Rothery Szórádi Erika
Walter Harriman 1-10 Gary Jones Seder Gábor, Gardi Tamás
Jonas Quinn 6 (5, 7; vendégszerep) Corin Nemec Gyurity István
Cameron Mitchell 9-10 Ben Browder Bozsó Péter
Hanry "Hank" Landry 9-10 Beau Bridges Beregi Péter (9. évad)
Uri István (10. évad)
Vala Mal Doran 9-10 (8; vendégszerep) Claudia Black Balogh Erika


A sorozatban szereplő fajok


A négy ősi faj

Goa'uld-hoz kapcsolódó fajok

Egyéb fajok

Tévéadók


Vetítések országokra lebontva:

Lásd még


Díjak, jelölések

Technológia

Epizódok

Kapcsolódó mitológiák

Források


  1. SG-1 Ends Run; Atlantis Back . scifi.com. (Hozzáférés: 2013. július 18.)
  2. Stargate SG-1 movies coming to DVD . http://www.gateworld.net. [2011. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 18.)

További információk


  • Sci-fi portál
  • Csillagkapu-portálKategóriák: Csillagkapu-sorozatok | 1997-ben bemutatott amerikai televíziós sorozatok | 1997-ben bemutatott kanadai televíziós sorozatok | 2007-ben befejezett amerikai televíziós sorozatok | 2007-ben befejezett kanadai televíziós sorozatok | A Showtime saját gyártású műsorai | A Syfy saját gyártású műsorai


Dátum: 27.03.2021 09:29:16 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.