Stephen Fry - huwiki.org

Stephen FryStephen John Fry
Fry 2016-ban
Életrajzi adatok
Születési név Stephen John Fry
Született 1957augusztus 24. (63 éves)
London, Egyesült Királyság
Házastársa Elliott Spencer
Pályafutása
Iskolái
  • Queens' College
  • Uppingham School
  • Paston College
Aktív évek 1980-as évektől
Híres szerepei Melchett (Fekete Vipera)
További díjak
  • Richard Dawkins Award (2018)
  • Sidewise-díj (Making History, 1998)

aláírása

Stephen Fry weboldala
Stephen Fry IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Stephen John Fry témájú médiaállományokat.

Stephen John Fry (London, Egyesült Királyság, 1957. augusztus 24. –) angol humorista, író, színész, regényíró, filmkészítő és televíziós személyiség. A Fry és Laurie duó egyik fele, ahol társa Hugh Laurie volt, az Egy kis Fry & Laurie és a Majd a komornyik társszerzője és társszereplője. A Fekete Vipera sorozat és az Oscar Wilde életét feldolgozó Oscar Wilde szerelmei című film miatt is ismert. Ő a QI angol komédiaműsor házigazdája. Számos újságnak és magazinnak ír egyéb elfoglaltságai mellett. Önéletrajzi írása a Moab is my Washpot.

Tartalomjegyzék

Élete


Stephen Hampsteadben, London egyik városrészében született Marianna Eve (született Neumann) és Alan John Fry fiaként. Apja angol fizikus és feltaláló volt. Anyai nagyszülei zsidó származásúak voltak az akkori Magyar Királyságból, Nagysurányból (ma: Szlovákia).[1][2] (1927-ben jött el onnan nagyapja, Martin Neumann). Anyai nagynénjét és unokatestvérét Auschwitzban ölték meg. Stephen Bootonban nőtt fel, Norfolkban, majd Cheshambe költözek, amikor még nagyon fiatal volt.

Stephen egy ideig a Cawston általános iskolába járt, utána Stouts Hillbe, majd pedig az Uppinghambe. Két iskolából is kicsapták. Tizenhét évesen, miután elvégezte a Norfolk technológiai és művészeti iskolát, hitelkártya-lopáson kapták, amiért három hónapot ült a Pucklechurch börtönben. Majd a Norfolk City Collegeban tanult, hogy a Cambridge-i Egyetemre iratkozhasson be. Később a Cambridge-en találkozott humorista-kollégájával, Hugh Laurie-val.

Homoszexualitását nehezen dolgozta fel, 16 évig tartó önmegtartóztatásának híre bejárta a sajtót.[3] 2015. január 17-én házasságot kötött a partnerével, Elliott Spencerrel.[4]

Munkái


TV

Film

Dokumentumfilm

Színház

Rádió

Könyv

Magyarul


Honlapja


Magyar rajongói oldala


Jegyzetek


Külső hivatkozások


  • Zsidóságportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Angol színészek | Angol humoristák | Fekete Vipera | LMBT színészek | 1957-ben született személyek | Élő személyek


Dátum: 29.08.2020 08:44:47 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.