Szín-muballitSzín-muballit
lugal
Babilon királya
Uralkodási ideje
i. e. 19i. e. 18. század
Uralkodási évei 19
Elődje Apil-Szín
Utódja Hammurapi
Életrajzi adatok
Uralkodóház I. babiloni dinasztia
Született i. e. 19. század
Elhunyt i. e. 1793
Édesapja Apil-Szín
Testvérei Samsu-iluna
Gyermekei Hammurapi

Szín-muballit (sumer dsu4.en-mu-ba-li2-iti) Babilon ötödik amorita városkirálya az I. babiloni dinasztiában, Apil-Szín fia, Hammurapi apja. Hammurapi feliratai alapján tizenkilenc évig uralkodott a középső kronológia szerint az i. e. 19. század vége felé. Saját korából származó, őt említő feliratos emléket nem ismerünk.

Szín-muballit alatt már megkezdődött Babilon erősödése, amely végül az Óbabiloni Birodalom kialakulásában csúcsosodott ki. Már nem csak Babilon városának királya volt, hanem több más városkirályságot meghódított. Uralkodásának második évében csatlakozott az I. Rím-Szín larszai királyt legyőző koalícióhoz. Rím-Szín a trónon maradt még 47 évig, később Szín-muballit fia, Hammurapi győzte le végleg. A győztes oldalon folytatott háború tekintélynövekedést hozott, amely után hódításokba kezdett. A legyőzött városok között volt Dilbat, Barszip, Kis és Szippar is, vagyis a Purattu (Eufrátesz) mentén fel- és lefelé is terjeszkedett. A Szippar és Babilon között fekvő Agade akkorra már nem volt jelentős település.

Amikor Jahdun-Lim kiirtotta Ila-kabkabi amorita törzsfő és Assur városkirálya családját, annak egyik fia, Samsi-Adad Babilonba menekült, később Szín-muballit támogatásával szerezte vissza befolyását Asszíria felett. Ez determinálta, hogy Hammurapi uralkodásának nagy részében nem került szembe az asszírokkal.

Szín-muballit uralkodásának 13. évében Ur hadserege mégis legyőzte, el is foglalták Babilont. Négy évvel később Szín-muballit ismét önálló király lett, és korábbi befolyását is visszaszerezte. Utódja Hammurapi lett, aki erre a bázisra támaszkodva létrehozta az Óbabiloni Birodalmat.

ForrásokElőző uralkodó:
Apil-Szín
Babilon királya
i. e. 19. század vége
Következő uralkodó:
Hammurapi
  • Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Babiloni királyok | Az i. e. 19. században született személyek | Az i. e. 18. században elhunyt személyek | Amoriták


Dátum: 29.03.2021 01:45:38 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.