Szabó György (irodalomtörténész)Szabó György
Született 1920. április 19.
Dicsőszentmárton
Elhunyt 2011. május 10. (91 évesen)
Kolozsvár
Állampolgársága román
Nemzetisége magyar
Foglalkozása irodalomtörténész,
klasszika-filológus,
műfordító
Sírhely Házsongárdi temető
A Wikimédia Commons tartalmaz Szabó György témájú médiaállományokat.

Szabó György írói álneve Kiss György (Dicsőszentmárton, 1920. április 19.Kolozsvár, 2011. május 10.) irodalomtörténész, klasszika-filológus, műfordító.

Tartalomjegyzék

Életútja


Középiskolai tanulmányait a marosvásárhelyi református kollégiumban végezte 1939-ben, 1943-ban a kolozsvári egyetemen szerzett latin–görög tanári oklevelet, majd 1944-ben régészetből doktorált. 1942-től Roska Márton mellett gyakornokként dolgozott a kolozsvári Erdélyi Nemzeti Múzeum érem- és régiségtárában, 1943-tól tagja volt a Magyar Numizmatikai Társulatnak és az Országos Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulatnak. 1944 őszén polgári deportáltként az Urálban volt fogságban, ahonnan 1945-ben tért haza. 1945 és 1947 között a marosvásárhelyi római katolikus főgimnáziumban, majd egy évig a gyulafehérvári Római Katolikus Mailáth Főgimnáziumban volt tanár. 1948-tól 1982. évi nyugdíjazásáig a kolozsvári tudományegyetemen tanított, kezdetben latint, majd összehasonlító és világirodalmat. 1972-ben szerezte meg második doktorátusát összehasonlító irodalomtörténetből.

Munkássága


1951–1953-ban több Bodor Andrással közösen készített fordítása jelent meg a korai görög filozófusok (Thalész, Anaximandrosz, Anaximenész, Empedoklész, Anaxagorasz, Hérakleitosz, Epikurosz, Leukipposz, Démokritosz) munkáiból, emellett lefordította és magyarázó jegyzetekkel közreadta Cicero két művét (Az öregségről, A barátságról). Számos egyetemi jegyzet, aforizma- és anekdotagyűjtemény összeállítója; mitológiai kislexikona több kiadást ért meg. 1982. évi nyugdíjazása után az Erdélyi magyar szótörténeti tár egyik közreműködője lett, a nyolcadik kötettől kezdve. Öt évig tartó nagy munkája Benkő József Transsilvania című művének fordítása. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület tiszteleti tagjává fogadták.

Művei


Források


További információk


Kapcsolódó szócikkek


  • Irodalomportál
  • Kolozsvár-portál
  • Erdély-portálKategóriák: Magyar irodalomtörténészek | Magyar klasszika-filológusok | Romániai magyar költők, írók | Magyar egyetemi, főiskolai oktatók | Magyar műfordítók | Kolozsváriak | Dicsőszentmártoniak | 1920-ban született személyek | 2011-ben elhunyt személyek | Magyar Gulag-rabok


Dátum: 28.03.2021 12:33:00 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.