SzehaSzeha folyó országa/földje
i. e. 14. századi. e. 13. század
ElődállamUtódállam
  
 

Szeha (vagy Šeḫa) a Bakırçay folyó (klasszikus ókorban ógörögül: Καϊκός (Kaikosz), latinul: Caecus) i. e. 14. században használt hettita neve. A partjain elterülő országot a hettita források Szeha Folyó Földjének nevezik.

A terület Vilusza déli részének önállósodásával alakult önálló országgá. Első említései II. Arnuvandasz hettita király idejéből származnak, amikor Muvavalvisz függetlenedett, sőt utolsó uralkodási évében Arzava trónját is megszerezte. Muvavalvisz talán I. Muvatallisz és Valannisz fia volt, ez esetben az alkirályként ténykedő herceg önállósodásáról lehet szó a Muvatallisz halálát követő zavaros, polgárháborús időszakban. Arzava megszerzése összefügghet I. Szuppiluliumasz győzedelmes nyugati hadjárataival, melyek során Arzava, a hettiták örök ellenlábasa, és Vilusza a hettiták szövetségese is meggyengült. Ugyanebben az időben szakadt el Arzavától Millavanda is.

Muvavalvisz halálával zavaros polgárháború és Hatti-ellenes lázadások törtek ki. Manapa-Tarhuntasz (Muvavalvisz fia) belekeveredett ezekbe a lázadásokba, végül II. Murszilisz és Pijaszilisz ellen már nem mert kiállni, békét kért és a trónján maradhatott. A CTH#191 (KUB 19,5, KBo 19,79) számú Manapa-Tarhuntasz levél rávilágít a nyugat-anatóliai hatalmi viszonyok átrendeződésére, Arzava végleges hanyatlására és Ahhijava, valamint Lukka, mint új hatalmak megjelenésére. Ebben a levélben olvasható először Pijamaradu, az új millavandai király neve is.

Manapa-Tarhuntasz utódja, Maszturi már beházasodhatott a hettita uralkodóházba, II. Muvatallisz húgát vette feleségül, amivel rokonságba keveredett Mira és Kuvalijasz királyával, Maszkhuiluvával, valamint I. Sausgamuva amurrui uralkodóval. Hiába volt azonban a szoros barátság sógorával, III. Hattuszilisszel, Maszturi uralkodásának egy ahhijavai támadás vetett véget.

Masturi halála után Tarhuntaradu, egy ismeretlen származású ember vette át a hatalmat, aki rokona lehetett Ahhijava királyának. III. Tudhalijasz személyesen viselt hadat ellene. Ahhijava ismét beavatkozott, de teljes vereséget szenvedtek. Tarhuntaradu egy szigetre menekült, családja, rokonsága fogoly lett a Xanthosz melletti Arinnában (később Xanthosz). A szehai dinasztia visszakerült a trónra, de i. e. 1180–1170 körül végleg eltűnik a forrásokból.

Szeha uralkodói


Külső hivatkozások


Források


  • Ókor-portál
  • FöldrajzportálKategóriák: Ókori folyók | Hettita vazallus államok | Anatólia történelme


Dátum: 29.03.2021 03:51:19 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.