Szent X. Piusz Papi TestvérületSzent X. Piusz Papi Testvérület
Rövidítés FSSPX, SSPX
Egyéb nevek Piuszos atyák
Alapító Marcel Lefebvre
Alapítva 1970
Típus Hagyományhű katolikus

Általános Rendi Elöljáró Davide Pagliarani
Székhelye Menzingen, Svájc
A Szent X. Piusz Papi Testvérület weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent X. Piusz Papi Testvérület témájú médiaállományokat.

A Szent X. Piusz Papi Testvérület,[1] más néven Szent X. Piusz Papi Testvériség[2] (latin: Fraternitas Sacerdotalis Sancti Pii X; rövidítve SSPX vagy FSSPX) egy nemzetközi papi társaság, amit a francia római katolikus Marcel Lefebvre érsek alapított 1970-ben. Az FSSPX arról ismert, hogy számos egyházi reformot elutasít, amely a II. Vatikáni zsinat nyomán (direkt tanítása vagy annak befolyása révén) jött létre a katolikus egyházban. Az FSSPX fő feladata "a katolikus hagyomány őrzése annak teljességében és tisztaságában, igazságainak tanítása, erényeinek terjesztése, különösképpen a római katolikus papságon keresztül."[3] Ezt a katolikus szentségek kiszolgáltatásával és hagyományos latin mise bemutatásával kívánják fenntartani. Az FSSPX jelenlegi vezetője (szuperior generális -rendi elöljáró) p. Davide Pagliarani.

Az FSSPX az elmúlt években a Vatikán részleges elismerését nyerte el: Az FSSPX papjai által meghallgatott szentgyónások (2016. nov. 20. óta)[4] és bemutatott házassági szertartások (2017. ápr. 4.)[5] egyházjogilag érvényesnek minősülnek. Ez azért jelentős, mert a katolikus egyház hét szentsége közül e kettő igényli az egyházi hierarchia kifejezett engedélyét. Továbbá a Testvériség felszentelte papokat a Vatikán automatikusan hivatalból elismeri katolikus papnak, a helyi püspök engedélye nélkül (amely alapesetben szükséges lenne).[6]

Tartalomjegyzék

Története


Eredete

Lefebvre érseket Rómában tartózkodván 1970 májusában nyolc francia szeminarista látogatá meg. Aziránt érdeklődének, az érsek tud-e nekik egy konzervatív, hagyományhű szellemiségű katolikus szemináriumot mutatni.[7] Az érsek a fribourgi (Freiburg) egyetemre igazította őket, mely akkortájt konzervatív szellemiségű volt, később azonban a korszellem által befolyásolva ugyanolyan liberális lett, mint bárhol máshol. Ekkortájt fogalmazódék meg az érsekben egy saját szeminárium gondolata.

Az SSPX formális bejegyzése 1970. november 1-jén történt meg, François Charrière, Lausanne, Genf és Fribourg püspöke által, Lefebvre személyes sürgetésére.

Magyarországon


A magyar közvélemény az SSPX-ről az 1970-es évek óta szerezhetett tudomást, amennyire ez a vasfüggöny mögött lehetséges volt. A szocialista újságírás (pl. Világosság, Rakéta Regényújság) Lefebvre érseket 'botrányhősnek' igyekezett beállítani, hírnevét feketítendő, de mégis hasznos tudnivalókat közölt a Testvériség ügyeiről (mint pl. a Saint Nicolas du Chardonnet templom elfoglalása 1977-ben a Lefebvre-követők részéről).[8] A Szabad Európa Rádió is rendszeresen beszámolt az Econe-i Nemzetközi Papi Szeminárium életéről.

Az első Kárpát-medencei piuszos bemutatkozó misére 1990. október 21-én került sor a budapesti Hotel Benczúr bérelt nagytermében, a szentmisét p. Paul Natterer mutatta be. A Testvériség bemutatkozását a budapesti Jáki Kápolna esperese, Varsányi Ferenc atya segítette.[9] A hivatalos egyház elzárkózott attól, hogy a piuszos atyák részére templomot biztosítson. Először kéthavonta volt mise a Hotel Benczúr nagytermében, utána 1992-től 1998-ig havonta egyszer a Platanus Hotelben. Utána következett a Flandria hotel, majd 2002-től az üllői úti Hotel Millennium. A Testvériség vezetői, látván az igényt a hagyományos (tridenti) misére, gyűjtést rendeztek, és a befolyó, nagyrészt külföldi adományokból egyesületet alapítottak Renovandum Mariae Regnum réven, majd egy lakást vásároltak a Thököly úton (Zugló).[10] Az első misét az új kápolnában p. Michael Weigl mutatta be, 2004. november 21-én. Azóta ez a budapesti helyszín (Thököly út 116).

Jelenleg a piuszos és velük társult atyák Budapesten, Miskolcon és Debrecenben tartanak miséket, Budapesten rendszerint hetente, Miskolc-Debrecenben általában havonta egyszer.[11]

2020 szept. 14-én Farkasgyepűn megalakult a Szent Kereszt Előperjelség, ami egyelőre egy kísérleti szakaszban (innen az "Elő"-tag), de állandó jelleggel működik.[12]

Jegyzetek


 1. Hivatalos honlap
 2. Katolikus Lexikon
 3. https://sspx.org/en/about/mission
 4. Apostolic Letter Misericordia et misera (20 November 2016) | Francis . w2.vatican.va . (Hozzáférés: 2017. április 4.)
 5. New pastoral provisions for Sacrament of Marriage for SSPX ” (Hozzáférés ideje: 2017. április 4.) (en nyelvű) 
 6. SSPX bishops authorized to ordain priests without permission of local bishops.
 7. The Wanderer Interviews Fr. Aulagnier, SSPX Archiválva 2016. március 4-i dátummal a Wayback Machine-ben, Luc Gagnon, September 18, 2003
 8. Magyar Világ 2007/39.
 9. "Köszönjük Monseigneur! -a Szent X. Piusz Papi Testvériség magyarországi működésének krónikája 1990-2007", Magyar Világ 2007/39
 10. Magyar Világ 2007/39
 11. https://fsspx.hu/hu/miserend
 12. Megkezdte működését a farkasgyepűi Szent Kereszt Előperjelség (FSSPX.hu)

Források


Lásd még


Kapcsolódó szócikkek

Kategóriák: Katolikus egyházszervezet


Dátum: 31.03.2021 11:40:40 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.