Szerelmi bájital (film)Szerelmi bájital
(Love Potion No. 9)
1992-es amerikai film
Rendező Dale Launer
Producer Dale Launer
Vezető producer Thomas M. Hammel
Műfaj
  • romantikus vígjáték
  • fantasyfilm
Forgatókönyvíró Dale Launer
Főszerepben Tate Donovan
Sandra Bullock
Zene Jed Leiber
Operatőr William Wages
Vágó Suzanne Pettit
Jelmeztervező Timothy D'Arcy
Díszlettervező Linda Pearl
Gyártás
Gyártó  USA
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
magyar szinkron
Játékidő 92 perc
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó 20th Century Fox
Flamex (VHS)
Bemutató 1992. november 13.
1997. (VHS)
Korhatár III. kategória (NFT/1198/2013)
További információk

A Szerelmi bájital (eredeti cím: Love Potion No. 9) 1992-ben bemutatott amerikai romantikus vígjáték. A filmet Dale Launer írta és rendezte, a főszerepben Tate Donovan és Sandra Bullock láthatók.

Tartalomjegyzék

Történet


Paul Matthews biokémikus. Barátaival együtt ellátogat egy jóslásban és mágiában jártas cigányasszonyhoz. A boszorkány megállapítja a tenyeréből, hogy kevés dolga volt nőkkel és a jövőre nézve sem jósol jobbat. Hígítatlan, (tömény) szerelmi bájitalt ad neki (a 8-as számút), aminek segítségével – hígítva használva – Paul bárkit elcsábíthat. A szer ezres hígításban használandó, négy órán keresztül hat, és a szert alkalmazó élőlény hangszálainak rezgését módosítja úgy, hogy az ellenkező neműek azt ellenállhatatlannak hallják. (Az azonos neműekből agressziót válthat ki). Paul azonban nem hisz a dologban és otthon a papírdarabra csöppentett, vérvörös szert a szemetesbe dobja. Éjszaka a macskája megnyalogatja a ráfolyt tejjel átitatott papírt, és hamarosan macskák hada özönli el a lakást, mert Paul macskájával akarnak „szerelmi játékba merülni”.

Paul a kolléganőjével, Diane Farrow-val (Sandra Bullock) osztja meg a dolgot (aki titokban tetszik neki), és „a tudomány és az emberiség érdekében” elhatározzák, hogy egy sikeres állatkísérlet után magukon próbálják ki a szert. Óvatosságból megegyeznek, hogy három héten keresztül nem beszélnek egymással (hiszen a szer rájuk is hatással lenne).

Mindketten sikereket érnek el a másik nemnél. Diane-t egy olasz autógyáros hívja vendégül egy fogadásra, és mivel a lánynak nincs estélyi ruhája, vesz neki egyet a kiegészítőkkel együtt (brill nyakék, cipő, fodrász, stb.). A fogadáson egy angol herceg találja igen vonzónak a hangját és járni kezdenek, így Pault sem engedik a lány közelébe.

Nem sokkal később egy újabb udvarló tűnik fel Diane mellett, és nemsokára az esküvőt tervezik. Paulnak feltűnik, hogy az udvarló legkésőbb négyóránként felhívja telefonon Diane-t, továbbá, hogy Diane nem mondja, hogy szerelmes lenne a fiúba, csak azt, hogy tökéletes és „megőrül érte”.

Paul visszamegy a jósnőhöz, aki elmondja neki, hogy az új udvarlóra illő személyleírással valaki megvásárolt egy egész palackkal a 8-as számú szerelmi bájitalból. Paul kérdésére azonban előáll az ellenszerrel, a 9-es bájitallal. Ennek lényege egyszerű, hatásmechanizmusa összetett. A lényege: a tényt, miszerint a szerelem vagy szeretet mulandó, mintegy orvosolja azzal, hogy megőrzi annak hevét. Hatását úgy tölti be, hogy a szerelmüket féltő férfi-nő párnak igazán szeretniük kell egymást, mert ha nem, akkor a másik örökre gyűlölni fogja azt, aki vele együtt vett abból. Alkalmazása technikailag sem egyszerű: a szert fel kell oldani valamilyen folyadékban, és ugyanabból a pohárból mindkettejüknek inniuk kell és meg kell csókolniuk egymást. A szerelmi háromszögben lebonyolítandó esküvő nem megy könnyen, de végül kiderül az igazság, Paul és Diane tényleg szerették egymást, bájital alkalmazása nélkül is.

Szereplők


Szereplő Színész Magyar hang
Diane Farrow Sandra Bullock Györgyi Anna
Paul Matthews Tate Donovan Czvetkó Sándor
Marisa Mary Mara Ullmann Zsuzsa
Gary Logan Dale Midkiff Selmeczi Roland
Sally Hillary Bailiey Smith ?
Madame Ruth, jósnő Anne Bancroft Czigány Judit
Geoffrey angol herceg Dylan Baker Bácskai János
Enrico Pazzoli, autógyáros Adrian Paul Anger Zsolt
Motoros rendőr Blake Clark Végh Ferenc
Jeff Bruce McCarty Bozsó Péter
Cheryl Rebecca Staab Zakariás Éva
Dick Webster Ken Strong Dimulász Miklós
Titkos ügynök Gary Watkins Imre István
Pap Marc Gowan Koncz István
Dave Ric Reitz ?
Ron Steven Burnett ?
Joanne Jordan Baker ?
Titkár Scott Higgs ?
Dino James Sbardellati ?
R.T. Moreno Libby Whittemore ?
Marisa sofőrje David Baer ?
Mary Esther Huston ?

Szlogen a filmhez


Érdekességek


Külső hivatkozások


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1992 filmjei | Sandra Bullock-filmek | Amerikai romantikus filmek | Amerikai filmvígjátékok | Amerikai fantasyfilmek | 20th Century Fox-filmek | Flamex-filmek


Dátum: 01.04.2021 10:55:57 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.