Szindhi nyelvSzindhi nyelv
Beszélik Pakisztán,
 India
Beszélők száma25 millió[1]
Nyelvcsaládindoeurópai
   indoiráni
    indoárja
Írásrendszer arab, dévanágari, khudabadi, gurmukhi
Hivatalos állapot
Hivatalos Pakisztán, India
Nyelvkódok
ISO 639-1sd
ISO 639-2snd
ISO 639-3snd
A Wikimédia Commons tartalmaz Szindhi nyelv témájú médiaállományokat.

A szindhi vagy szindi nyelv (سنڌي, सिन्धी, ਸਿੰਧੀ) egy indoárja nyelv a történelmi Szindh régióban, ahol a szindhi emberek beszélik. Hivatalos nyelv Pakisztán Szindh tartományában[2] továbbá beszélik a szomszédos tartományokban is. Indiában is egyike a hivatalos nyelveknek; itt elsősorban Rádzsasztán, Pandzsáb és Gudzsarát államokban beszélik. Jelentős szindhi bevándorló közösség található még külföldön (több mint 2,5 millió fő): Hongkongban, Ománban, Indonéziában, Szingapúrban, az Arab Emírségekben, a Fülöp-szigeteken, Srí Lankán, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.[3]

Tartalomjegyzék

Arab írás

A muszlim pakisztáni szindhi közösség az arab írásrendszert használja. Ez összesen 64 betűt alkalmaz.

جھ ڄ ج پ ث ٺ ٽ ٿ ت ڀ ٻ ب ا
ɟʱ ʄ ɟ p s ʈʰ ʈ t ɓ b ɑː ʔ
ڙ ر ذ ڍ ڊ ڏ ڌ د خ ح ڇ چ ڃ
ɽ r z ɖʱ ɖ ɗ d x h c ɲ
ڪ ق ڦ ف غ ع ظ ط ض ص ش س ز
k q f ɣ ɑː ʔ ʕ z t z s ʃ s z
ي ء ھ و ڻ ن م ل ڱ گھ ڳ گ ک
j h ʋ ʊ ɔː ɳ n m l ŋ ɡʱ ɠ ɡ

Dévanágari írás

Indiában a dévanágari írásrendszer egyike a szindhi nyelv írására.

ə a ɪ i ʊ e ɛ o ɔ
ख़ ग़
k x ɡ ɠ ɣ ɡʱ ŋ
ज़
c ɟ ʄ z ɟʱ ɲ
ड़ ढ़
ʈ ʈʰ ɖ ɗ ɽ ɖʱ ɽʱ ɳ
t d n
फ़ ॿ
p f b ɓ m
j r l ʋ
ʃ ʂ s h

Fordítás


Jegyzetek


  1. Nationalencyklopedin "Världens 100 största språk 2007" The World's 100 Largest Languages in 2007
  2. Gulshan Majeed: Ethnicity and Ethnic Conflict in Pakistan . Journal of Political Studies. (Hozzáférés: 2013. december 27.)
  3. Archivált másolat . [2015. augusztus 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. június 26.)Kategóriák: Természetes nyelvek | Indoárja nyelvek | Pakisztán nyelvei | India nyelvei


Dátum: 31.03.2021 09:21:31 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.