Szintetikus nyelvA szintetikus nyelv a jelentéstömörítés mértéke szempontjából olyan nyelv, amelyben a nyelvtani viszonyítás és a szóképzés jellemzően a tőszóhoz adott toldalékokkal (ragozással), illetve képzőkkel történik. A toldalékolás lehet laza („ragasztó” jellegű) vagy tömör, amelyben egyetlen toldalék (rag) több nyelvtani funkciót is elláthat egyszerre (→ fúziós nyelv). A magyar nyelv túlnyomóan szintetikus nyelv: például fő|város|unk|ban (laza toldalékolás), de: lát|lak, ahol a -lak toldalék jelzi a kijelentő mód jelen idő egyes szám, első személy alanyát és egyúttal a második személyű tárgyat. A latin és a szláv nyelvek közül a legtöbb szintetikus, az újlatin nyelvek szintén ebbe a csoportba sorolhatóak, bár ősüknél sokkal inkább analitikusak: például lat. dare ’adni’ és dabo ’adni fogok’ (vö. spanyol daré vagy voy a dar, illetve olasz darò), amelyben az egyetlen rag jelöli a befejezetlen jövő, egyes szám, első személyt. A legtöbb agglutináló és flektáló nyelv szintetikus.

Kapcsolódó szócikkek


Források

Kategóriák: Nyelvtipológia


Dátum: 02.04.2021 04:51:44 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.