TávkapcsTávkapcs
(Click)
2006-os amerikai film

Rendező Frank Coraci
Producer Neal H. Moritz
Jack Giarraputo
Steve Koren
Mark O'Keefe
Adam Sandler
Műfaj
  • filmvígjáték
  • fantasyfilm
  • sci-fi film
Forgatókönyvíró Steve Koren
Mark O'Keefe
Főszerepben Adam Sandler
Kate Beckinsale
Christopher Walken
David Hasselhoff
Sean Astin
Zene Rupert Gregson-Williams
Operatőr Dean Semler
Vágó Jeff Gourson
Gyártás
Gyártó Columbia Pictures
Revolution Studios
Happy Madison Productions
Original Film
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
+ magyar (szinkron)
Forgatási helyszín
Játékidő 103 perc
Költségvetés 82,5 millió dollár
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó Sony Pictures
InterCom
Bemutató 2006. június 23.
2006. augusztus 31.
Korhatár PG-13
12
Bevétel $ 137 355 633
$ 236 027 992
További információk

A Távkapcs (Click) egy 2006-os, drámai elemekben sem szűkölködő fantasy-vígjáték. A főszerepet Adam Sandler játssza, akinek ez a harmadik közös munkája Frank Coraci rendezővel a Nászok ászát és A vizesnyolcast követően. Sandler Michael Newman építészt alakítja, akit annyira lefoglal a munkája, hogy ez családja elhanyagolásához vezet. A filmet 2006. június 23-án mutatta be a Sony Pictures az Amerikai Egyesült Államokban, Magyarországon pedig 2006. augusztus 31-én került a mozikba.

A forgatókönyvet Steve Koran, Mark O'Keefe, Tim Herlihy és maga Sandler írta, akinek ez az első ilyen jellegű közreműködése a 2002-es Nyolc őrült éjszaka óta. Henry Winkler harmadízben játszik együtt vele, míg Sean Astinnel ez a második közös filmjük. A film végső tanulsága, hogy a család előbbrevaló a munkánál. Egyes vélemények szerint a Távkapcs mélyebben feszegeti a morális kérdéseket és keserédesebb Sandler korábbi munkáinál. A film inspirációi között említendő Charles Dickens Karácsonyi éneke és Az élet csodaszép.

Tartalomjegyzék

Szereplők


Szereplő Színész Magyar hang
Michael Newman Adam Sandler Csőre Gábor
Donna Newman Kate Beckinsale Gubás Gabriella
Murdál Christopher Walken Barbinek Péter
John Ammer David Hasselhoff Forgács Péter
Ted Newman Henry Winkler Szombathy Gyula
Trudy Newman Julie Kavner Szabó Éva
Bill Rando Sean Astin Kerekes József
Janine Jennifer Coolidge Vándor Éva
Habibu herceg Rob Schneider Józsa Imre

Cselekmény


Alább a cselekmény részletei következnek!

Michael Newman szerető családapa, aki munkahelyén, az építészeti cégnél az igazgatói partnerségre törekszik, hogy vezető pozíciójából kifolyólag több időt tölthessen feleségével és gyermekeivel. Miután egy este képtelen a megfelelő távkapcsolót megtalálni tévéjéhez egy a feleségével való veszekedés után, Michael feldühödik és elhajt, hogy vegyen egy univerzális távkapcsolót. Egyedül az Ágy, Fürdő és Mindenmás tart már csak nyitva, így hát belép az üzletbe és rávetődik egy kiállított ágyra. Rövidesen a „Mindenmás” osztály felé veszi az irányt, ahol találkozik a különc feltalálóval, Murdállal. Murdál Michaelnek ad egy különleges univerzális irányítót, amiről hősünk úgy hiszi, közönséges távkapcsoló. Lenyűgözi, mikor ráébred, hogy az eszköz szó szerint univerzális, s így irányítja az univerzumot. Birtokosának lehetősége nyílik továbbtekerésre, visszatekerésre, vagy akár saját életének megállítására. Miután kiszórakozta magát vele, Michael úgy dönt, valami komoly dolgot is tesz a távirányítóval, előretekeri az életét előléptetéséhez, amiről biztosan tudja, hogy úgy három hónap múlva jön el. Ehelyett a tekeréssel 14 hónap telik el, s már 2007-et írunk. A távkapcsoló immáron automatikusan beprogramozta azon dolgok felpörgetését, amiket Michael egyszer már meggyorsított: betegség, szex, zuhanyzás, forgalom, szóváltások a feleségével. Mikor rájön, hogy csak ezen dolgok elkerülésével nem gyorsul fel az élete, s így nem marad le semmiről, lánya biciklijén és fürdőköpenyben megy munkába, elkerülve a forgalmat és a zuhanyzást, illetve a veszekedést, ami előfordul, ahányszor kihagyja élete egy-egy apró szakaszát, s „robotként” van jelen otthonában.

Mikor megérkezik, főnökét meggyőzi forradalmasítása a munkahelyi viseletet illetően, s felettese így szól: „Egy napon még akár a társaság vezérigazgatója is lehet magából”. Ekkor azonnal automatikus továbbtekerés történik, tíz teljes év múlik el. 2017-re drasztikus változások mentek végbe Michael életében: felesége elvált tőle és elvette fiuk korábbi úszásoktatóját, hihetetlen mértékben meghízott, s majd miután rákot diagnosztizálnak nála, elkezdi leadni kilóit. Ezt követően Newman újabb hat évet lép előre életében, 2023-ba. Édesapja meghalt, röviddel azután, hogy Michael összetöri a szívét fájdalmat okozó megjegyzésével. Amint apja sírjánál áll, Murdál jelenik meg vele szemben, s felfedi valódi kilétét: ő a Halál Angyala, és sajnálatát fejezi ki, amiért el kellett vennie Michael apját. Ezután Michael fia esküvőjén találja magát. Itt eszméletét veszti, majd kórházban ébred (még mindig 2023-ban), gyermekeivel a fekhelye mellett. Fia közli vele, hogy a nászutat el kellett halasztani, hogy rendezhessen egy fontos céges ügyet. Michaelön ennek hatására úrrá lesz az aggodalom, hogy fia hasonló útra lép, mint ő. Miután távoztak, a gyengélkedő férfi kimászik ágyából és követi gyerekeit az esőbe, ahol összeesik az úton. Családja azonnal odasiet hozzá, így elmondhatja fiának, hogy mindig a család legyen az első életében, s tudatja volt feleségével, hogy még mindig tiszta szívéből szereti. Ezután rögtön meghal. Később nagy hirtelenséggel az Ágy, Fürdő és Mindenmásban tér magához. Hazamegy, ahol az ismerős távkapcsoló az asztalon várja, mellette egy üzenettel Murdáltól, amiben az áll, hogy Michael most már tudja, mit kell tennie. Ki is hajítja a szemétbe az irányítót, s ezzel nagy változás áll be elkövetkezendő életében.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

A távkapcsoló funkciói


A távkapcsoló filmben szereplő opciói:

Stop
Michael-ön kívül mindenkit és mindent megállít, amilyen helyzetben éppen van. Michael néha árt az embereknek, mialatt le vannak stoppolva; hirtelen fájdalmat éreznek, de nem sejtenek semmit.
Továbbtekerés
Használható más emberek vagy a család kutyájának felgyorsítására (az alanyok mit sem vesznek észre belőle). Mikor Michael saját életén használja ezt a funkciót, „robot-módra” vált az átlépett intervallumban. (Robotmódban Michael nem változtat szokásain, monoton teszi, amit szokott.)
Visszatekerés
Semmin nem változtathat, de Michaelnek lehetősége nyílik múltja meglátogatására, anélkül, hogy beavatkozna. A távkapcsolóval rendelkező Michael és az épp figyelt Michael külön dimenzióban vannak az adott időben, és csak a visszatérő én észleli a másikat. Kiderül még az is, hogy Michael csak oda képes visszamenni, ahol maga is jelen volt.
Hangerőszabályozás
Michael lehalkítja kutyája ugatását (az ebnek látszólag nem tűnik fel, hogy elnémították). Szintén jól jön ez a funkció a dugóban egy daloló és már-már táncoló ember, illetve hangosan hallgatott autórádiójának hangtalanítására.
Nyelvválasztás
A választási lehetőségek között szerepel az angol, a spanyol és a japán nyelv. Tökéletes fordítást produkál, ellentétben a valós életben használt automata fordítógépekkel. Michael ennek segítségével kihallgatja leendő japán ügyfeleit, így megtudja, mit gondolnak az ajánlatról, s sikerül megkötni a megállapodást. Továbbá úgy töri meg egy előadás unalmát, hogy az előadó (Michael főnöke) látszólag spanyol nyelvre kapcsol és Michael is spanyolul beszél. (Ezt egyedül ő érzékeli.)
Színmélység beállítása
Michael saját arcszínén kísérletezik ezen lehetőséggel. Látszólag árnyalatokkal operál (noha a telítettség nagy mértékben növekszik a próbálgatásai közepette). Más emberek is észreveszik Michael „lebarnulását”.
Képarány beállítása
A lehetőségek: normál, szélesvásznú vagy panoráma. Michael főnöke kinézetét teszi alacsonnyá és kövérré; hangja ezzel összhangban változik. (Ennek is csak Michael tanúja.)
Főmenü
Tartalmaz jelenetválasztást és extrákat, úgymint „így készült” és audiokommentár.
Kép a képben
Michael akkor használja, mikor felesége barátnője, Janine panaszkodik. Mikor megnyomja a gombot, egy kis kép jelenik meg a jobb alsó sarokban, amin a New York Yankees játékosa, Hideki Matsui három hazafutásos ütése látható. (Ezt csak Michael látja).

Bevételek


A Távkapcs júniusi nyitásának hétvégéjén a dobogó legfelső fokára lépett az amerikai toplistán 40 millió dollárral, folytatva Adam Sandler sikerszériáját. Szeptemberi kapuzárásáig a film 137,3 millió dollárt hozott hazájában és további 98 milliót a világ többi részén.

Magyarországon Sandler eddigi legnagyobb sikerének bizonyult a Távkapcs. Annak ellenére, hogy a Moziünnep hétvégéjén indult, ám a rendezvényben nem vett részt, a film első négy napján több mint negyvenezer nézőt vonzott a mozikba országszerte. Budapesten nyitóhetében első helyen kezdett 31,7 millió forintos bevétellel. Országszerte összesen több mint 170 ezer néző látta.[1]

Érdekességek


A magyar szinkron változtatásai

A filmben felcsendülő dalok


Díjak és jelentősebb jelölések


További információk


A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Távkapcs témában.

Jegyzetek


  1. Nemzeti Filmiroda . [2007. április 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. április 22.)

További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 2006 filmjei | Columbia Pictures-filmek | Amerikai fantasyfilmek | Amerikai filmvígjátékok | Amerikai filmdrámák | InterCom-filmek | Happy Madison-filmek


Dátum: 01.04.2021 06:58:04 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.