TélemakhoszTélemakhosz
(Τηλέμαχος)
Házastársa
Gyermekei
  • Perszepolisz
  • Ptoliporthus
  • Poliportész
  • Latinus
SzüleiPénelopé
Odüsszeusz
A Wikimédia Commons tartalmaz Télemakhosz témájú médiaállományokat.

Télemakhosz (ógörögül: Τηλέμαχος – Télemakhosz, latinul: Telemachus) a görög mitológiában Odüsszeusz és Pénelopé fia.

Amikor Odüsszeusz Trója alá indul, a gyerek Télemakhosz ott marad anyja és apja öreg barátja, Mentór gondjaira bízva. Az Odüsszeiában Télemakhosz 20 éves ifjú, a ház ura, akinek az anyja is engedelmeskedik (Odüsszeia, XXI.344-358). Ithaka és a szomszédos szigetek számos előkelője verseng Pénelopé kezéért. Miután halottnak hiszik Odüsszeuszt, garázdálkodnak házában, tékozolják Télemakhosz örökölt vagyonát, s ő hasztalan próbálja megfékezni őket. Télemakhosz híreket akar kapni apjáról, s ezért annak trójai fegyvertársaihoz, Nesztórhoz és Menelaoszhoz fordul felvilágosításért. Csak annyit sikerült megtudnia, hogy Odüsszeusz néhány évvel ezelőtt még Kalüpszó nimfa fogságában volt (Hom. Od. I-IV.)

Télemakhosz egész útja során Pallasz Athéné állandó segítségét élvezi, aki hol Mentór képében kíséri, hol álmában azt tanácsolja neki, hogy kerülő úton térjen haza, mert a kérők kelepcébe akarják csalni. Ithakába visszaérkezve Télemakhosz Eumaiosz kondás házában találkozik a vándor koldusnak öltözött Odüsszeusszal, aki hamarosan felfedi kilétét fia előtt. Odüsszeusz és Télemakhosz együtt tervelik ki, hogyan álljanak bosszút a kérőkön. Télemakhosznak a lakomateremből ki kell csempésznie az összes fegyvert, és el kell rejtenie, nehogy a kérők használhassák. Télemakhosz részt vesz a kérőkkel való leszámolásban és megölésük előkészítésében (XVI-XXII.). A Homérosz utáni hagyomány többféle változatot ismertet Télemakhosz további sorsáról. Az egyik szerint Télemakhosz, amikor Püloszban tartózkodott Mentórnál, együtt hál pártfogója leányával, Polükasztéval, aki Perszepolisz nevű fiát szüli neki (Hes. frg.221). Egy másik verzió szerint Télemakhosz Odüsszeusz halála után Kirké szigetére tévedt és feleségül veszi a varázslónőt. Ebből a frigyből születik Latinus, az itáliai latinok névadója (Hyg. Fab.127).

Jegyzetek


  1. a b c По послегомеровским сказаниям, Т. впоследствии женился на Поликасте, дочери Нестора, или на Навзикае, дочери Алкиноя. По другим сказаниям, он женился на Цирцее, от которой имел сына Латина.
  2. EB-11 / Telemachus, According to later tradition, Telemachus became the husband of Circe and by her the father of Latinus and of a daughter Roma, afterwards the wife of Aeneas.

Források


  • Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Görög mitológiai alakok | Homéroszi alakok


Dátum: 02.04.2021 01:59:08 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.