TarhuntasszaszTarhuntasszasz
Névváltozatok Tatassza, Datassza
Alapítási. e. 2. évezred
Megszűnési. e. 1209 után
Oka hettita hatalmi harcok
Lakói hettiták
Beszélt nyelvek hettita
luvi
Elhelyezkedése
Tarhuntasszasz
Pozíció Törökország térképén
é. sz. 36° 52′, k. h. 33° 10′

Tarhuntasszasz (ékírásban 𒀭𒌋𒋫𒀸𒊭𒀸 DU-ta-aš-ša(-aš), normalizált alakban Tarḫuntaššaš, vagy Tarhunta, Dattassza, Tattassza) a bronzkori Anatólia területén, jelenleg még ismeretlen helyen, valószínűleg annak déli részén (mindenesetre Hattuszasztól délre) elhelyezkedő hatti/hettita város. Az egyik főisten, Tarhuntasz [1] származási helye, ezért valószínűsíthető, hogy a korai időkben jelentős szerepet játszott Anatólia politikai életében.

A város lokalizálását sok helyen próbálták már, Kizzuvatna, Lukki és Ahhijava is szóba került már, sőt egyesek szerint azonos Trójával, bár erre jobb jelölt a Vilusza (vagy Ijalanda) tartománybeli Taruisza (vagy Atrija) város.

A város még a késői korokban is tartotta jelentőségét, II. Muvatallisz rövid időre ide helyezte székhelyét, ahonnan csak fia, III. Murszilisz költözött vissza Hattuszaszba. III. Hattuszilisz Muvatallisz fiát, Kuruntaszt nevezte ki Tarhuntasszasz helytartójának. Egyes vélemények szerint ez a Kuruntasz azonos a korábbról ismert Ulmi-Teszub fejedelemmel. Kuruntasszal később III. Tudhalijasz is szerződést kötött. Ettől kezdve Kuruntasz feladata lett Anatólia nyugati felének védelme, ismerjük Parha és Szeha elleni hadjáratait, ezenkívül Arzava és Lukka voltak legfontosabb ellenfelei.

Kuruntasz nem az utolsó tarhuntasszaszi uralkodó, aki – származására hivatkozva – igényt tartott a Nagy király címére. II. Szuppiluliumasz idején egy Hartapu nevű személy még használta a Tarhuntasszasz nagy királya címet, aki vagy fia volt Kuruntasznak, vagy unokaöccse. Szuppiluliumasz sírkamrájának feliratai alapján nem sokkal később a várost kifosztották és lerombolták, de nem világos, hogy a hettita királyi haderő tette ezt, vagy a tengeri népek.

Jegyzetek


  1. a város nevében a DU Tarhuntasz nevének egyik szokásos írásmódja

Források


  • Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Hettita települések | Ókori települések Törökország területén


Dátum: 29.03.2021 01:06:24 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.