Teresa Ann Savoy - huwiki.org

Teresa Ann SavoyTeresa Ann Savoy
Drusilla szerepében a Caligula című filmben
Életrajzi adatok
Művésznév Terry
Született 1955. július 18.[1]
London
Elhunyt 2017. január 9. (61 évesen)[2]
Milánó
Pályafutása
Aktív évek 19742000
További díjakFellow of the Royal Society of Arts

Teresa Ann Savoy IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Teresa Ann Savoy témájú médiaállományokat.

Teresa Ann Savoy (London, 1955. július 18.Milánó, Olaszország, 2017. január 9.) angol színésznő. Beceneve: Terry. Az 1970-es évek közepétől Olaszországban filmezett bő egy évtizeden keresztül. A korszak három ismert botrányfilmjében is fontos szerepeket játszott.

Tartalomjegyzék

Pályafutása


A kalandvágyó Teresa 16 évesen megszökött otthonról. Egy ideig Szicíliában élt egy hippi közösségben. 18 éves korában a Playmen nevű olasz szexmagazinnak pózolt: az 1973 októberében megjelent fotók meglepően nagy sikert arattak. Mivel Teresa elég egyértelműen kinyilvánította, hogy hamvas bájait kész feláldozni a magasművészetek oltárán, hamarosan színre léptek azok a rendezők, akik igényt tartottak erre az áldozatra. Elsőként a veterán Alberto Lattuada bízta meg egy értelmi fogyatékos, nimfomániás lány megformálásával a Le farò da padre (1974) című filmjében. Ezt követően az akkoriban Olaszországban dolgozó Jancsó Miklós kérte fel a Magánbűnök, közerkölcsök (1976) című alkotásának női főszerepére. A mű cselekménye lényegében a mayerlingi tragédián alapul, Teresa a tragikus sorsú Vetsera Mária bárónőt játszotta. Jancsó koncepciójában a figura hermafrodita. Részben ezért, részben a számos meztelen jelenet – köztük csoportszex – miatt a film figyelemre méltó felzúdulást keltett: a művet a cenzúra betiltotta, az alkotókat pornográfia vádjával bíróság elé idézték, végül felmentették. Kuriózum, hogy a szerepet Jancsó állítólag Sáfár Anikónak szánta, aki ezt színházi elfoglaltságai miatt nem tudta vállalni. Mire az akadályok elhárultak, a magyar művésznő már csak kisebb színészi feladatot kapott a műben, melyben feltűnik a Cicciolinaként elhíresült Staller Ilona is. A további fontosabb szerepeket Teresa mellett Balázsovits Lajos, Laura Betti, Pamela Villoresi és Franco Branciaroli játszották.

Jancsó után a filmerotika mestere, Tinto Brass ajánlott szerepet Savoy számára: a Salon Kitty (1976) című „erotikus drámá”-ban Margherita, az öntudatos náci honleány szerepét alakította. Margherita hazafias érzelmeitől vezetve vállalkozik arra, hogy prostituáltként dolgozzon a náci vezérkar szórakoztatására (és lehallgatására) létrehozott bordélyban, de mikor újdonsült ágypartnere és szerelme kivégzőosztag elé kerül, a leányzó bosszút esküszik. A merész jelenetekben bővelkedő filmet a cenzúra alaposan megkurtította. Teresa partnerei egyébként Ingmar Bergman felfedezettje, Ingrid Thulin és Luchino Visconti favoritja, Helmut Berger voltak. Tinto Brass annyira elégedett volt Savoyjal, hogy következő filmjébe őt ajánlotta a producereknek Drusilla szerepére, miután az eredetileg szerződtetett Maria Schneider egyszerűen kisétált a forgatásról egy pikáns jelenet felvétele közben. A produkció a hírhedt Caligula volt, melynek forgatása és bemutatása között évek teltek el. Bár Teresának e filmben is sűrűn meg kellett válnia egyébként is feltűnően takarékos kosztümjeitől (jelmeztervező: Danilo Donati), igazságtalanság lenne említetlenül hagyni, hogy illúziókeltő volt az őrült császár nővérének szerepében.

Ilyen előzmények után meglepőnek mondható, hogy nem kellett vetkőznie Sergio Sollima nálunk is népszerű Sandokan-filmjeinek egyikében: A tigris még él: Sandokan, a felkelő (1977). A Salói Köztársaság idején játszódik a La Disubbidienza (1981) című film: ebben Teresa egy vonzó zsidó lányt alakít, aki megpróbálja bevezetni a testiség örömeibe ifjú megmentőjét, akinek mellesleg az apjával is viszonyt folytat. Ugyanebben az évben Jancsó Miklós újabb szerepre szerződtette a színésznőt A zsarnok szíve, avagy Boccaccio Magyarországon című filmjébe. Ahogy az más Jancsó-filmekkel is előfordult, a művet a fesztiválokon és a díszbemutatókon nagy érdeklődés mellett vetítették, de szélesebb forgalmazásban nem lett igazán sikeres. Mauro Bolognini tévésorozata, A pármai kolostor című Stendhal-adaptáció viszont igen népszerű volt a tévécsatornák műsorán. Teresa kései szereplései közül említésre érdemes a Gabriele D’Annunzio szerelmi életét bemutató, Magyarországon is vetített film, a D’Annunzio (1985). 1986-ban felhagyott a filmezéssel, és csak 2000-ben tért vissza egy kis szerep erejéig az első olasz digitális produkcióban (La Fabbrica del vapore). Savoy az új évezredben visszavonultan élt Milánóban, két gyermek édesanyjaként.

Filmjei


Jegyzetek


  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. július 21.)
  2. È morta Teresa Ann Savoy, attrice sexy per Tinto Brass , 2017. január 13. (Hozzáférés: 2017. január 13.)

Források


További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1955-ben született személyek | 2017-ben elhunyt személyek | Angol színészek | Angol nők


Dátum: 30.08.2020 06:17:55 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.