Természetvédelmi Világszövetség - huwiki.org

Természetvédelmi VilágszövetségTermészetvédelmi Világszövetség
A Természetvédelmi Világszövetség központja Glandban (Svájc)

Alapítva 1948. október 18.
Székhely Gland
A Természetvédelmi Világszövetség weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Természetvédelmi Világszövetség témájú médiaállományokat.

A Természetvédelmi Világszövetség (angolul: World Conservation Union vagy International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, röviden IUCN) a természeti értékek megőrzésére létrehozott nemzetközi szervezet.

1948-ban alapították, központja a svájci Glandban van. 81 ország tagja állami szinten, de összesen 145 országból csatlakozott hozzá valamely kormányhivatal vagy nem kormányzati szervezet, és 77 nemzetközi szervezet is együttműködik vele.

Fő feladata, hogy a bátorítsa és segítse a biodiverzitás megőrzését és a természet erőforrásainak mértékletes használatát, az ökológiai rendszerek fenntartását.

Tartalomjegyzék

Tagok[1]


Tagok típusa Tagok száma
Államok 80
Kormányzati ügynökségek 112
Országos szintű nem kormányzati szervezetek 742
Társszervezetek 30
Nemzetközi nem kormányzati szervezetek 90
Összesen 1054

Védett területek osztályozása


Olyan szárazföldi és/vagy tengeri terület, mely egyedülálló vagy jellegzetes ökoszisztémával rendelkezik, különleges geológiai környezet vagy élővilág található rajta. Elsősorban tudományos kutatók előtt nyitott.
Nagyobb kiterjedésű érintetlen vagy civilizációs hatásoktól alig befolyásolt természeti környezet, állandó vagy jelentősebb lakosság nélkül.
Olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára; amely megvédendő mindenfajta mezőgazdasági és ipari hasznosítástól; és amelyen lehetőség nyílik nemcsak tudományos, hanem oktatási és szabadidős tevékenységek végzésére is.
Egy vagy több sajátos, egyedi vagy igen ritka természeti vagy kulturális értéket őrző terület.
Veszélyeztetett fajok élőhelyeinek védelmét biztosító terület.
Olyan terület, melynek egységessége az ott található természeti vagy kulturális értékek miatt megőrzendő.
Érintetlen természeti terület, melyen a fajok sokfélesége hosszú távon megőrzendő, ám emellett lehetőség nyílik a természeti kincsek ökológiai rendszert nem károsító mértékű kihasználására.

Kihalással fenyegetett fajok osztályozása


Kapcsolódó szócikkek


Jegyzetek


  1. IUCN-tagság . (Hozzáférés: 2009. november 18.)

További információk

Kategóriák: Nemzetközi környezetvédelmi szervezetek | Természetvédelem


Dátum: 29.08.2020 10:59:27 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.