Test (fizika)A fizikai értelemben vett test (más néven fizikai test vagy fizikai tárgy) adott mennyiségű egybegyűlt, a térben egybefüggő kiterjedésű és együttesen mozgónak tekinthető anyag.

A klasszikus mechanikában a test olyan anyag, ami egyazon egybekapcsolódó háromdimenziós térfogaton belül létezik, amit a kiterjedésének hívunk. A test különféle tulajdonságokkal írható le, mint tömeg, sebesség, lendület vagy energia. A Newton-féle gravitációs törvény alapján a gravitációs mezőket a test tömegközéppontjához viszonyítjuk.

A kvantummechanikában a test egyetlen részecskével vagy valamennyi egybegyűlt részecskével azonos. Amíg mérés alá nem kerül, a részecskének nincsen meghatározott fizikai helye, hanem egy valószínűségi eloszlás által kerül leírásra, ami megadja, hogy mekkora az esélye, hogy a részecske bármelyik adott helyen legyen az adott pillanatban található. A határozatlansági elv értelmében a hely és a sebesség együttes meghatározásának lehetősége korlátozott, ezért egy test a kvantumállapotával írható le.
Kategóriák: Fizikai alapfogalmak


Dátum: 30.03.2021 01:52:13 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.