Tim Curry - huwiki.org

Tim CurryTim Curry
Curry 2005-ben
Életrajzi adatok
Születési név Timothy James Curry
Született 1946április 19. (74 éves)
Cheshire, Anglia
Pályafutása
Iskolái
  • Birminghami Egyetem
  • Kingswood School
Aktív évek 1975-től - napjainkig
Műfajok Shakespearean comedy
Díjai
Tony-díj1981, 1993, 2005
További díjak
  • Daytime Emmy Award (Peter Pan and the Pirates, 1991)
  • Royal Variety Performance (The Pirates of Penzance, 1982)
  • Whatsonstage.com Awards (Spamalot, 2007)

Tim Curry IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Tim Curry témájú médiaállományokat.

Timothy James Curry (Cheshire, 1946. április 19. –) angol színész, szinkronszínész, énekes és zeneszerző.

Tartalomjegyzék

Életpályája


Timothy James Curry néven született 1946. április 19.-én Cheshire-ben. Apja az angol hadsereg káplárja volt, anyja pedig titkárnő. Nővére, Judy koncertzongorista volt. A 2000-es évek elején hunyt el agytumorban.

Tim Curry irodalom és dráma szakon tanult a cambridge-i és a birginghami egyetemeken. Karrierje a televízióban kezdődött, ahol kisebb szerepeket kapott, majd 1968-ban beválasztották a Hair című musicalbe, amelyben megkapta élete első jelentős szerepét. A Royal Shakespeare Company társulatába meghívást kapott. Ekkor találkozott Richard O'Brien-nel, aki megírta a The Rocky Horror Show forgatókönyvét, főszerepet szánva neki, amely meghozta a számára a világhírnevet.

Ugyanezt a szerepet eljátszotta a Broadwayn és Los Angeles-ben is, majd a zenés darab filmváltozatában. A film sikere után továbbra is színházban dolgozott New Yorkban és Londonban, olyan darabokban volt látható, mint az Amadeus vagy a Koldusopera. Kétszer tüntették ki a színészeknek járó legrangosabb díjjal, a Tony-díjjal. Rengeteget turnézott a saját zenekarával, és négy nagylemezt is megjelentetett. Számtalan filmszerepe mellett folyamatosan hallhatjuk a hangját rajzfilmekben, és audiokönyveken. Egyedül él Los Angeles-ben a Frank névre hallgató kutyájával.

2013 tavaszán súlyos agyvérzést kapott a Los Angeles-i otthonában. Emiatt kórházba kellett szállítani.[1] Sokáig nehézséget jelentett számára a beszéd és a kommunikálás az emberekkel. Bár azóta állapota sokat javult, orvosai szerint azonban soha nem fog ebből felépülni teljesen. Így kerekesszékbe kényszerült. De ennek ellenére részt vett a 2015-ös Tony-díjátadón, ahol megkapta az Actors Fund Lifetime Achievement Awardot, vagyis a színészek alapítványának életműdíját.[2]

Filmjei


Jegyzetek


Fordítás


Források


További információk


A Wikimédia Commons tartalmaz Tim Curry témájú médiaállományokat.
  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Angol színészek | 1946-ban született személyek | Nevet változtatott személyek | Élő személyek


Dátum: 30.08.2020 07:44:15 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.