TintaszívTintaszív
(Inkheart)
2009-es brit–amerikai–olasz–német film
Rendező Iain Softley
Producer Cornelia Funke
Ileen Maisel
Diana Pokorny
Iain Softley
AlapműInkheart
Műfaj
  • fantasyfilm
  • regény alapján készült film
Forgatókönyvíró írta:
David Lindsay-Abaire
eredeti regény:
Cornelia Funke
Főszerepben Brendan Fraser
Sienna Guillory
Eliza Bennett
Paul Bettany
Helen Mirren
Andy Serkis
Jim Broadbent
Zene Javier Navarrete
Operatőr Roger Pratt
Vágó Martin Walsh
Jelmeztervező Verity Hawkes
Díszlettervező John Beard
Gyártás
Gyártó New Line Cinema
Internationale Filmproduktion Blackbird Dritte
Ország Amerikai Egyesült Államok
 Németország
 Egyesült Királyság
Nyelv angol
Játékidő 106 perc
Költségvetés 30 millió font[1]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó Warner Bros.(New Line)
InterCom
Bemutató 2008. december 11.
2008. december 12.
2009. január 23.
2009. március 19.
Korhatár 12
PG
További információk

A Tintaszív (Inkheart) egy 2006–2007-ben forgatott, amerikai–német–angol koprodukcióban készült fantasyfilm, melyet a 2008. december 11-i hétvégén mutattak be Németországban és az Egyesült Királyságban. Az észak-amerikai premier 2009. január 23-án volt, míg Magyarországon 2009. március 19-től volt látható.

A filmet Cornelia Funke német írónő azonos című (németül: Tintenherz) regénye alapján Iain Softley rendezte. A könyv magyarul korábban Bűvölet címmel is megjelent.[2] A film főszereplője Brendan Fraser, az írónő kifejezetten rá írta Mortimer Folchart szerepét, amikor a film alapjául szolgáló regényén dolgozott.[3]

A film eredetileg 2008 első felében került volna a mozikba, ám a New Line Cinema a forgatókönyvírók sztrájkja miatt elhalasztotta a bemutatót.[4]

Tartalomjegyzék

Cselekmény


A történet szerint Mortimer Folchart könyvkötő különleges képességgel rendelkezik: ha hangosan felolvas egy könyvből, annak története megelevenedik, a szereplők életre kelnek. Mortimer egy alkalommal, amikor csecsemő kislányának, Meggie-nek mesét olvas, véletlenül életre kelti a gonosz Kaprikornuszt, Meggie édesanyját pedig „beleolvassa” a könyvbe. A gonosz Kaprikornusz 9 évvel később Meggie-vel akarja zsarolni az apát, hogy saját céljaira fordíthassa annak különleges képességét.

Szereplők


Jegyzetek


Külső hivatkozások


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 2008 filmjei | New Line Cinema-filmek | InterCom-filmek | Könyvadaptációk | Amerikai fantasyfilmek | Amerikai kalandfilmek


Dátum: 02.04.2021 04:53:58 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.