TipijaszTipijasz (hettita nyelven Tipiyaš vagy Tipiyawa) Felső-Hatti egy régiójának neve, Kathaidvasz város környékén. Első említése Ammunasz krónikájában található, ahová az uralkodó hadjáratot vezetett, de a táblák nagyon töredékesek, így sem a hadjárat okáról, sem kimeneteléről nincs információ. A név egyes dokumentumok alapján egy településre is vonatkozhat. Elképzelhető, hogy a Tipijasz név a város, a Tipijava pedig a tartomány neve.

I. Szuppiluliumasz az északi hadjárataiban legyőzte a kaszkákat, majd békét kötött velük, és megengedte nekik, hogy békésen letelepedjenek a vidéken. Az i. e. 14. században, II. Arnuvandasz uralkodása idején a kaszka territórium szerződést kötött (vagy megújították a korábbi szerződést) a hettita uralkodóval, amelyben adófizetésben és katonai kontingens felállításában állapodtak meg.

Arnuvandasz halála után azonban a kaszkák nem teljesítették tovább a szerződéses kötelezettségeiket, mire II. Murszilisz felszólította őket annak betartására, vagy ellenkező esetben a birtokolt terület visszaadására. A Tíz év évkönyvei (AM 88-89, CTH#61) 32. §-a írja le Tipijasz elszakadását és Pihhunijasz királyságának kikiáltását.

II. Murszilisz ezért uralkodásának harmadik évében Tipijasz ellen vonult, Kathaidvaszt lerombolta és visszatért Hattuszaszba. Magával vitte fogolyként Pihhunijaszt is, akinek további sorsa ismeretlen. Tipijasz területe visszatért a Hettita Birodalomhoz. Ezzel az északi fenyegetettség felszámolása is megkezdődött.

A kaszka főemberek egy része, így Iszpuhitta, Pazzanna és Nunnuta a közeli Hajaszába és Arzavába menekültek a sereg maradványaival, és az utóbbinak királya, Uhhacitisz megtagadta a kiadásukat. Ez alkalmat adott Hajasza és Arzava megtámadására is, amely végül a hajaszai Annijasz szövetségével, és Arzava elpusztításával ért véget. II. Murszilisz uralkodásának ötödik és hatodik éve további kaszka területek, így Pala, Tummana, Zihharijasz, Kasszijasz, és Szamuha visszafoglalását hozta, legyőzve Aszharpajasz és Tarikarimu seregeit.

Források


Külső hivatkozások

Kategóriák: Anatólia történelme | Hettita vazallus államok | Anatólia ókori államai | Hettita települések


Dátum: 29.03.2021 03:17:11 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.