Tom Baker - huwiki.org

Tom BakerTom Baker
Életrajzi adatok
Születési név Thomas Stewart Baker
Született 1934január 20. (86 éves)
Liverpool,
Házastársa Anna Wheatcroft (1961–1966)
Lalla Ward (1981–1983)
Sue Jerrard (1986–)
Pályafutása
Iskolái Rose Bruford College
Aktív évek 1968 – napjainkig

Tom Baker weboldala
Tom Baker IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Tom Baker témájú médiaállományokat.

Tom Baker (Egyesült Királyság, Anglia, Liverpool, 1934. január 20. –) brit színész. Teljes neve: Thomas Stewart Baker. Az 1960-as évek végétől filmez. Elsősorban tévéfilmekben és -sorozatokban szerepelt, de az új évezredben gyakran vállal szinkronmunkát és narrátori felkérést is. Igen magas termetű színész: 1,91 méter.

Pályafutása


Tom Baker szegény ír katolikus családba született. Apja, John Stewart Baker, tengerész volt, aki ritkán tartózkodott odahaza. Tomot öccsével és húgával együtt édesanyjuk, Mary Jane Baker nevelte. Az asszony pincérnői munkája mellett házakhoz járt takarítani, hogy kiegészítse a családi kasszát. 15 éves korában Tom abbahagyta az iskolát, és szerzetesnek állt. Hat év múlva azonban hátat fordított a monostori életnek, és beállt katonának. A katonaságnál feltámadt érdeklődése a színjátszás iránt. Katonai szolgálata letöltése után Kentben képezte magát a színi pályára. Eleinte vidéki színházakban szerepelt, majd az 1960-as évek végén a National Theatre tagja lett. 1968-ban debütált a filmvásznon William Shakespeare Téli rege című darabjának filmváltozatában. Érdekesség, hogy két évvel korábban a mű színpadi előadásaiban is fellépett. Még ugyanabban az évben felfedezték a televízió számára, ahol mind a mai napig folyamatosan dolgozik. Kiemelkedő filmszerepe volt Raszputyin megformálása Franklin J. Schaffner Cárok végnapjai című történelmi drámájában. Alakításáért két kategóriában is jelölték Golden Globe-díjra: a legjobb férfi mellékszereplő és a legígéretesebb új színész. Pier Paolo Pasolini Angliában forgatott Canterbury mesék című filmjében Jenkin, a kissé ügyefogyott diák szerepét játszotta, akit újdonsült felesége, a bővérű bathi asszonyság kénytelen megleckéztetni, mivel ura vonakodik a házastársi kötelesség teljesítésétől. (Majdnem 3 évtizeddel később, a Chaucer-mű rajzfilmsorozatként elkészült változatában Baker szinkronszerepet vállalt.)

Karrierje legnagyobb sikerét a Doctor Who című tévésorozattal aratta: az egyik legrégebbi és legsikeresebb sci-fi sorozatban ő volt a címszereplő negyedik megformálója. 1974 és 1981 között játszotta a szerepet, általános vélemény szerint a Doktort alakító színészek közül ő volt a legjobb és a legnépszerűbb. (A sorozat frissebb epizódjai Ki vagy, Doki? címmel adták az RTL Klub, Cool TV, AXN, AXN Sci-fi és FilmBox Premium nevű csatornákon, de a Bakerrel forgatott epizódokat egyik sem mutatta be.) A Doctor Who idejére felfüggesztette színházi munkáját, de az 1980-as évektől újra fellépett a világot jelentő deszkákon is. E mellett továbbra is inkább a televíziós munkákat részesítette előnyben, narrátori feladatokat is ellátott. A nálunk is bemutatott rajzfilm, A bűvös körhinta angol nyelvű változatában Zuzmornak (Zeebad) kölcsönözte a hangját. 1997-ben jelent meg önéletrajzi könyve, a Who on Earth is Tom Baker. The Boy Who Kicked Pigs címmel egy mesekönyve is megjelent. Háromszor nősült: első felesége két gyermeket szült neki.

Filmjei


Külső hivatkozások


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Angol színészek | Ki vagy, Doki? doktorok | 1934-ben született személyek | Élő személyek


Dátum: 30.08.2020 05:52:56 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.