Tony Curtis - huwiki.org

Tony CurtisTony Curtis
1958-ban
Életrajzi adatok
Születési név Bernard Schwartz
Művésznév Tony Curtis
Született 1925. június 3.
Bronx, New York, New York, Amerikai Egyesült Államok
Elhunyt 2010. szeptember 29. (85 évesen)
Henderson, Nevada, Amerikai Egyesült Államok
Származás magyar
Házastársa Janet Leigh (1951–1962)
Christine Kaufmann (1963–1967)
Leslie Allen (1968–1982)
Andrea Savio (1984–1992)
Lisa Deutsch (1993–1994)
Jill Vandenberg (1998–2010)
Gyermekei Kelly Curtis, Jamie Lee Curtis
Iskolái
 • The New School
 • City College of New York
Műfajok western
További díjak
 • Henrietta Award (1958)
 • Henrietta Award (1961)
 • Bambi-díj (A siker édes illata, 1958)
 • Bambi-díj (Minden lében két kanál, 1973)
 • Amerikai Hadjárati Érdemérem
 • Asiatic-Pacific Campaign Medal
 • II. Világháborús Győzelmi Érdemérem
 • Golden Globe-díj

Tony Curtis weboldala
Tony Curtis IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Tony Curtis témájú médiaállományokat.

Tony Curtis (születési neve: Bernard Schwartz (Schwartz Bernát), névváltozatai: Anthony Curtis, James Curtis) (Bronx, New York, 1925. június 3. – Henderson, Nevada, 2010. szeptember 29.) kétszeres Golden Globe-díjas magyar zsidó származású hollywoodi színészlegenda, aki 130 alkotásban szerepelt, szexszimbólum, producer, író. 1959-ben Oscar-díjra jelölték.

Tartalomjegyzék

Élete


Olyan vígjátékokban szerepelt, mint a Minden lében két kanál c. filmsorozat és a Van, aki forrón szereti. Családja Magyarországról települt ki az USA-ba.

A világszerte Tony Curtisként ismert filmcsillag eredetileg Bernard Schwartz néven született New Yorkban, 1925. június 3-án. Apja Schwartz Manó (Emanuel Schwartz) Mátészalkáról, míg édesanyja Klein Ilona (Helen Schwartz) a mai Szlovákia területén Nagymihályon, később elmondása szerint viszont Válykón született. Innen New Yorkba emigráltak szülei.

Amikor Tony 1943-ban 18 éves lett, bevonult a haditengerészethez, majd a háború után színészként folytatta pályafutását Kaliforniában, az Universal Stúdiónál, ahol rengeteg fantáziát láttak színészi tehetségében.

A színészkedésen kívül a lovaglás és a vívás érdekelte. Karrierje kezdetén vette fel a Tony Curtis nevet, amivel később bevonult a filmtörténelembe.

1951-ben feleségül vette a 2004-ben elhunyt ismert színésznőt, Janet Leigh-t (19511962). A házasságból két leány született, Kelly és Jamie Lee Curtis. Utóbbi, apja nyomdokaiba lépve elismert színésznő lett. Curtis házassága 1962-ben válással végződött.

Válása nem okozott törést filmes pályafutásában. Olyan filmekben láthattuk, mint A tolvaj hercege, vagy az Ali baba fia. A kosztümös filmekben való szereplését lecserélte a romantikus filmekre. 1956-ban, a Trapéz című szerelmi történetben fiatal artistát alakított Gina Lollobrigida és Burt Lancaster oldalán. Ebben felhívta a kritikusok figyelmét remek színészi alakítására, hiszen mindaddig csak külsejét dicsérték. Komolyabb kihívást jelentett számára A siker édes illata című filmben játszott talpnyaló újságíró szerepe, amelyben ugyancsak Burt Lancaster partnereként láthattuk. Oscarra jelölt alakítását követhetjük nyomon A megbilincseltek című filmben, amiben Sydney Poitier-vel szökésben lévő rabokat alakítottak. 1959-ben Marilyn Monroe és Jack Lemmon partnereként a Van, aki forrón szereti című világsikerben sármos szaxofonost játszott. A film bemutatója után világsztárként ünnepelték.

Remek humora miatt főként vígjátékokban szerepelt, de a komolyabb hangvételű Spartacusban is remekül helytállt, bizonyítva, hogy sokkal többre is képes és így volt ez A bostoni fojtogató sorozatgyilkosaként is. A televízió aranykorában az 1970-es évek elején Roger Moore társaként a The Persuaders című sorozatban alakított nagypályás amerikai üzletembert, aki nem félt verekedésekbe keveredni sem. A sorozat Magyarországon Minden lében két kanál címmel futott. Az elmúlt években kevés filmben láthattuk. Felbukkant az Ilyen a bokszban, illetve a Vérdíj 2. – A nagy robbanás című filmben, valamint tévésorozatokban is, mint a Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai, vagy a CSI: A helyszínelők. Ez utóbbiban önmagát alakította egy rövid jelenetben.

A hollywoodi sajtó Tony Curtis válása utána is hangos volt magán- és nőügyeitől. Notórius nőcsábászként volt ismert. Szinte minden 10 évben új feleséggel láthattuk az újságok címlapján: Christine Kaufmann (19631967), Leslie Allen (19681981), Lisa Deutsch (19931994), Andrea Savio (19841992) és Jill Vandenberg (1998–). Curtis úgy vélte a hosszú élet titka a fiatal nőkben keresendő. Utolsó felesége és közte 45 év korkülönbség volt.

Hat gyermeke született, akik közül színész lett Jamie Lee Curtis (1958), Allegra Curtis (1966) és Kelly Curtis (1956) is. Nicholas fia heroin-túladagolásban halt meg 1994. július 2-án.

Magyar származása


Magyar származására büszke volt, többször is Magyarországra látogatott. Először 1985-ben járt Magyarországon, amikor is Mátészalkára is ellátogatott, majd 1988-ban újra szülei hazájába jött.[1] 1996-ban a kormány meghívására részt vett a Magyar Filmesek Első Világtalálkozóján. Magyarországot reklámozó filmspotban házigazdaként szerepelt. Alapítványt hozott létre a Dohány utcai zsinagóga felújításának támogatására.[2] Felkereste Mátészalkát is, ahonnan szülei kivándoroltak Amerikába. Itt is támogatta a helyi zsinagóga felújítását.

A filmezést később lecserélte a festészetre. Festményei híres galériákban láthatók. 2009-ben jelent meg önéletrajzi kötete, a Hollywood hercege, amelyet a 16. Nemzetközi Könyvfesztiválon Budapesten a Millenáris Parkban dedikált.

85 évesen, nevadai otthonában, álmában érte a halál. Felesége, Jill karjai között hunyt el szívroham következtében.

Érdekességek


Családja


Szülei:

Testvérei:

Feleségei:

Gyerekei:

Filmjei


Díjak és jelölések


Hivatkozások


 1. Tony Curtis, a szalkai brand, 2016. május 5. (magyar nyelven). Kelet-Magyarország. [2016. május 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. július 10.)
 2. Felbecsülhetetlen értékeket rejtenek a fővárosi zsidó temetők Múlt-Kor történelmi portál, 2004. november 12.

További információk


 • Filmművészetportál
 • Zsidóságportál
 • USA-portálKategóriák: 1925-ben született személyek | 2010-ben elhunyt személyek | Amerikai színészek | Magyar-amerikaiak | Zsidó amerikaiak | Nevet változtatott személyek


Dátum: 30.08.2020 09:17:23 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.