Tony Richardson - huwiki.org

Tony RichardsonTony Richardson
Született Cecil Antonio Richardson
1928. június 5.
Shipley, West Yorkshire,
Elhunyt 1991. november 14.(63 évesen)
Los Angeles, Kalifornia
Beceneve Tony
Állampolgársága brit
Házastársa Vanessa Redgrave
(1962 - 1967)
Gyermekei
Foglalkozása filmrendező
Iskolái
  • Wadham College
  • Ashville College
Kitüntetései Oscar-díj
Legjobb rendező
Tom Jones (1963)
Halál okaAIDS related disease

A Wikimédia Commons tartalmaz Tony Richardson témájú médiaállományokat.

Tony Richardson (Shipley, West Yorkshire, Egyesült Királyság, 1928. június 5.Los Angeles, 1991. november 14.) angol színházi és filmrendező, producer, a brit új hullám (free cinema) egyik képviselője.

Tartalomjegyzék

Élete


Szülei gyógyszertárat üzemeltettek. Egyetemi tanulmányait az Oxfordi Egyetemen, a Wadham College-ban végezte. A filmes világban először mint filmkritikus jelent meg, első kritikái a Sight and Sound című folyóiratban jelentek meg. 1956-ban George Goetschius és George Devine mellett alapítója volt az English Stage Companynak, amely a kortárs brit színház egyik központjává vált. 1956-tól kezdve filmeket is készített.

1964-ben Tom Jones című filmjéért két Oscar-díjban részesült.

1962-ben feleségül vette Vanessa Redgrave színésznőt, akit azonban öt évvel később Jeanne Moreau kedvéért elhagyott. Redgrave-től két gyermeke született, Natasha Richardson és Joely Richardson, mindketten színésznők lettek. Richardson biszexuális volt.[1] 1991-ben, 63 évesen AIDS-hez köthető betegségben hunyt el.

Ismertebb filmjei


Jegyzetek


  1. Natasha's gay genes (The Advocate, 2000. november 7.)

További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Angol filmrendezők | Angol filmproducerek | Angol forgatókönyvírók | LMBT filmrendezők | Színházrendezők | AIDS-ben elhunyt személyek | 1928-ban született személyek | 1991-ben elhunyt személyek | Oscar-díjasok


Dátum: 29.08.2020 11:31:21 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.