Torosz-hegység


(Toros-hegység szócikkből átirányítva)


Torosz-hegység (Aladağlar)
A Demirkazık-hegy

Magasság3756 m
Hely  Törökország
Hegység Eurázsiai-hegységrendszer
Legmagasabb pont Demirkazık-hegy (3756 m)
Hosszúság600 km
Elhelyezkedése
Torosz-hegység
Pozíció Törökország térképén
é. sz. 37°, k. h. 33°
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Torosz-hegység témájú médiaállományokat.

A Torosz-hegység vagy Taurosz (törökül Toros Dağları illetve Aladağlar) az Eurázsiai-hegységrendszer tagja, mely körülbelül 560 km hosszan, nyugat-keleti irányban terül el Törökország Földközi-tengeri illetve Délkelet-anatóliai régiójának térségében, a tengerparttal párhuzamosan. Az üledékes kőzetekből (mészkő) álló hegylánc az Eğridir-tótól az Eufrátesz felső szakaszáig terjed. Az Adana közelében fekvő északkeleti kiterjedését Antitorosznak (Akdağ) nevezik. A legmagasabb csúcsai a Demirkazık (3756 m), az Emler és a Kızılkaya (mindkettő 3723 m magas), a Nemrut (2150 m) és az Erciyes Dağı (3916 m). A hegység területén található az Aladağlar Nemzeti Park. A Toros-hegység elhelyezkedése megakadályozza, hogy a partmenti mediterrán éghajlat Közép-Anatóliára is kiterjedjen.

A hegyekben leginkább nomád török törzsek élnek, a lábánál fekvő legfontosabb város Antalya, mely a turizmus központja, bár maguk a hegyek is hozzájárulnak Törökország idegenforgalmi bevételéhez, télen ugyanis sokan érkeznek ide síelni.

Részei:

Források


További információk


  • Földrajzportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Törökország hegyei, hegységei


Dátum: 02.04.2021 03:47:24 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.