TuttulTuttul
Tell Bia
Névváltozatok Tultul
Alapítási. e. 3. évezred
Megszűnési. e. 17. század
Ország Szíria
Elhelyezkedése
Tuttul
Pozíció Szíria térképén
é. sz. 35° 57′, k. h. 39° 03′
A Wikimédia Commons tartalmaz Tuttul témájú médiaállományokat.

Tuttul az ókori Mezopotámia fontos városa volt az Eufrátesz bal partján, a Balih folyó torkolata közelében, a mai szíriai Rakka szomszédságában. Romjait egy hatalmas romdomb (arabul tell), Tell-Bí'a (a. m. templomdomb) őrzi, amit az itt 1980 és 1995 között tartott ásatáson előkerült ékírásos szövegek bizonyítanak.

Története


Tuttul már az i. e. 3. évezred fontos kultuszhely, Dagan isten – a bibliai Dagón – kultuszának központja volt. Sarrukín, az Akkád Birodalom megalapítója itt mondott köszönetet azért Dagannak, hogy neki adta a Felső-Föld, azaz az Eufrátesz középső (észak-mezopotámiai) folyása feletti uralmat. A város már a kora bronzkorban 8 méter vastag falakkal rendelkezett, amit később tovább erősítettek.

A középső bronzkorból (óbabiloni kor) nagyméretű - kifosztott - uralkodói sírokat találtak, és ebből a korból származnak azok az ékírásos levelek és gazdasági szövegek, amelyek a város azonosítását lehetővé tették.

Területének utóélete


A város az i. e. 1. évezredre lakatlanná vált, a környéken a hellenisztikus korban, az i. e. 3. században telepedtek le megint, de az új települést nem a régi tellre, hanem attól délre, az Eufráteszhez közelebb hozták létre. Ennek neve először Nikephorion lett, majd átnevezték Kallinikosz-ra (Callinicum). Ekkor az elhagyott domb legmagasabb pontján az 5. században szíriai szerzetesek alapítottak egy kolostort.

Az arab hódítás után Callinicum neve ar-Raqqa lett, a domb mellett pedig létrejött egy katonai telep, Rafíqa (arabul társ). A két város végül összenőtt egyetlen metropolisszá, amit egy időre Harun ar-Rasid is székhelyévé tett. Később a város a nomád (pl. mongol) támadások következtében szinte teljesen elnéptelenedett és csak a 19. században épült újjá Rafíqa helyén Raqqa néven. Callinicum helyét ekkor Mislab falu foglalta el, ami mára megint összenőtt Raqqával és ma Szíria hatodik legnagyobb városa.

Források


  • Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Bibliai helyszínek | Mezopotámia városai | Asszíria települései | Ókori települések Szíria területén


Dátum: 02.04.2021 05:59:15 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.