UruUru (URU, 𒌷 vagy ) egy sumer fogalom, elsősorban települést jelent. Szemantikai komplementumként (nyelvi jellegű, értelmezést segítő determinatívumként) például a KUR.URU kifejezés olvasata KURURU (𒆳𒌷), jelentése a föld, amely valakié, vagy valakinek (városnak) a hatalma alatt áll, vagy valamely ország része. egy adott terület államiságára, territoriális jellegére utal. A városkirályságok befolyása alá tartozó területeket szintén jelentette. Emellett településre utaló fogalmak szemantikai komplementuma.

Az akkádban és a hettitában is determinatívum. A hettita írásban önmagában álló determinatívumként „város” jelentésű, kombinációi szintén territoriális hatalmi viszonyokat jelöltek. Például a „LUGAL KUR URUḪa-at-ti” mondat jelentése Hatti országának királya.

Jelentései


Összetételei


A fenti, önálló URU-ként értelmezett szavakon kívül gyakori összetételei a következők:

Források

Kategóriák: Sumer nyelv | Logogramok | Hettita nyelv | Komplementumok


Dátum: 29.03.2021 01:23:21 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.