Utu-héngál


(Utuhegal szócikkből átirányítva)


Utu-hé(n)gál
lugal

Uruk királya
Uralkodási ideje
i. e. 22. század[1]
Uralkodási évei 6(?)
Elődje
Utódja Ur-nammu
Életrajzi adatok
Uralkodóház V. uruki dinasztia
Született i. e. 22. század
Elhunyt i. e. 22. század
Gyermekei Ur-nammu(?)
A Wikimédia Commons tartalmaz Utu-hé(n)gál témájú médiaállományokat.

dUtu-héngál (vagy dUtu-hégál, dutu-ḫe2-ĝal2, 𒀭𒌓𒃶𒅅[2]) a sumer királylista szerint az V. uruki dinasztia egyetlen királya volt. A középső kronológia szerint i. e. 2119 – i. e. 2113 között uralkodott. Csak egyetlen évneve ismert, az elsőé: „mu dutu-ḫe2-ĝal2 lugal” – amikor Utu-héngál király (lett).[3] Megdöntötte az Akkád Birodalmat felváltó hegyi törzs, a gutik uralmát Tirigan legyőzésével, és Sumer más városaira is kiterjesztette hatalmát, sőt az akkád dinasztia címeit felvéve jelezte igényét a teljes uralomra. Ur katonai kormányzójává (sagin) Ur-nammut tette, aki egyes kutatók szerint a testvére, mások szerint a fia volt, egy harmadik verzió szerint a veje. Utu-héngál halála után Ur-nammunak – a királylista szerint a III. uri dinasztia első uralkodója – és utódjának Sulginak sikerült egész Mezopotámia egyesítése.

Nevének jelentése „Utu bősége”, a ḫe2-ĝal2 szó szerinti jelentése: „legyen”.

Jegyzetek


Források


  • Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Uruk uralkodói | Az i. e. 22. században született személyek | Az i. e. 22. században elhunyt személyek


Dátum: 02.04.2021 05:59:43 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.