Valinor
J. R. R. Tolkien történeteiben Valinor a valák Áldott Birodalma Aman védett belső területén.

Almaren szigetén állt otthonuk pusztulása után a valák elmenekültek Aman kontinensére, és megalapították birodalmukat, amelyet Valinornak hívtak. Ezen a védett helyen a valák összegyűjtöttek minden szépet és Valinor ragyogóbb lett, mint Középfölde volt hajdan. A síkság közepén épült meg a valák csoda szép városa Valmar, amelynek nyugati kapujánál emelkedett Ezellohar dombja, és itt állt Valinor Két Fája. A keleten húzódó Pelóri hegység legmagasabb csúcsán, a Taniquetilen állt Manwe trónja, ahonnan ő és Varda belátták az egész Földet.

Földrajza


Története


Alább a cselekmény részletei következnek!

Az Első Kor előtt a tündék nagy része (a vanyák, a noldák és a telerek egyes csoportjai) ide vonult, hogy a Valák mellett éljenek. A vanyák a Taniquetil lábán telepedtek le, a noldák főleg Tirionban, míg a telerek Alqualondë kikötővárosában éltek.

Melkor rabságából szabadulva a tündék közt járt Valinorban, és addig munkálkodott, amíg sikerült a valák ellen hangolnia őket. A legkritikusabb pillanatban a pók alakjában élő Ungolianttal szövetkezve megmérgezte a két Fát, a zűrzavarban ellopta a Szilmarilokat, és Középföldére szökött. A noldák bűneik és a Szilmarilok visszaszerzése miatt követték.

A noldák futása után Valinor két koron keresztül békében élt, amíg a Másodkor 3319. évében Ar-Pharazôn númenori király serege partra nem szállt a halhatatlanságot keresve. Ekkor a valák Eru Ilúvatarhoz fordultak segítségért, aki kiemelte Valinort Ardából, és a Földet gömbbé formálta. A Valinorba vezető egyetlen utat azóta kizárólag a tünde hajósok ismerik.

  • Középfölde-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Középfölde helyei


Dátum: 27.03.2021 11:44:27 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.