Vass Gábor - huwiki.org

Vass GáborVass Gábor
Portréja az Active Studio oldalán
Földi Tamás felvétele
Életrajzi adatok
Született 1956. június 23.
Kömlő
Elhunyt 2021. január 13. vagy előtte (64 évesen)
Származás magyar
Házastársa László Annamária
Pályafutása
Iskolái Színház- és Filmművészeti Egyetem
Aktív évek 19762021
Híres szerepei Galilei
Németh László: Galilei
Tevje
Stein–Bock–Harnick: Hegedűs a háztetőn

Vass Gábor IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Vass Gábor témájú médiaállományokat.

Vass Gábor (Kömlő, 1956. június 23.2021. január 13. vagy előtte)[1] magyar színész, 2005-ig az HBO, 2014-től az AMC csatornahangja, 2012-től a debreceni Best FM, 2017-től pedig a Retro Rádió hangja volt 2021-es haláláig.

Tartalomjegyzék

Életpályája


Gyermekkorát Egerben töltötte, itt folytatta alap- és középfokú tanulmányait. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1974 és 1978 között végezte el Várkonyi Zoltán legutolsó osztályának növendékeként. Diplomája megszerzése után egy évadot a szolnoki Szigligeti Színháznál töltött. 1979 és 1984 között a Szegedi Nemzeti Színházban játszott. Ezt követően tíz évig volt a Madách Színház tagja, ezután szabadúszó lett. Jellegzetes hangja miatt szinkronszínészként is gyakran foglalkoztatták. 2001-től a Hobby Rádió (hobbyradio.hu) szignálhangja volt.

2021. januárjában koronavírus-fertőzés következtében elhunyt.[1]

Főbb színpadi szerepei


A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 65.[2]

Színpadi munkái mellett számos tévéjátékban, filmben és televíziós sorozatban szerepelt, illetve gyakran hallható szinkron- és narrátori szerepekben. Számtalan TV- és mozifigurának kölcsönözte jellegzetes hangját.

Fontosabb tv- és mozifilmszerepei


Tévésorozatokban alakított szerepei


Szinkronszerepei


Anime, rajzfilm és játék szinkronok


Sorozatbeli szinkronszerepei


Scooby-Doo


Sorozat

Film

Jegyzetek


  1. a b Meghalt Vass Gábor színész (magyar nyelven). 24.hu, 2021. január 13. (Hozzáférés: 2021. január 13.)
  2. 2010. október 6-i lekérdezés

További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1956-ban született személyek | 2021-ben elhunyt személyek | Magyar színészek | Magyar szinkronszínészek | A 2019–2020-as koronavírus-járványban elhunyt személyek


Dátum: 24.01.2021 11:47:43 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.