VassukanniVassukanni
Tell el-Fakhariya?
Névváltozatok Waššukanni
Alapítási. e. 16. század
Alapító Kirta(?)
Megszűnési. e. 1300 körül
Oka I. Adad-nirári hódítása
Lakói hurrik
Beszélt nyelvek hurri nyelv
Elhelyezkedése
Mitanni és környezete i. e. 1400 körül, Vassukanni egy lehetséges helyzetével
Vassukanni körülbelüli elhelyezkedése
Pozíció Szíria térképén
é. sz. 36° 40′, k. h. 40° 30′

Vassukanni (hurri nyelven Waššukanni) a hurrik államának, Mitanninak fővárosa volt az i. e. 15. századtól egészen I. Adad-nirári asszír király idejéig. Pontos helye ismeretlen, valószínűleg a Khábúr (Ḫâbûr) egyik mellékfolyója mentén volt. Egyes feltételezések szerint a későbbi Szikan, ma Tell el-Fakhariya településsel azonos. A település melletti nagy tell azonban még feltáratlan, ezért a bizonyítás a régészekre vár.

Vassukanni két évszázadon át a térség nagyhatalmának fővárosa volt, ezért jelentős, gazdag településnek kellett lennie. Azonban az egész térség, ahol lehetett, nyílt és nehezen védhető terep, ezért a hurri hatalom legkisebb gyengülése is a főváros veszélyeztetésével járt. Az i. e. 14. század második felében I. Szuppiluliumasz is kifosztotta már uralkodásának első évében, később I. Adad-nirári földig rombolta. Vaszasatta asszír vazallusként Taite városába helyezte át székhelyét, és ezzel a hurri Vassukanni megszűnt létezni, legalábbis egyetlen forrás sem beszél róla többé.

Külső hivatkozások

Kategóriák: Mitanni | Mezopotámia városai | Ókori települések Szíria területén


Dátum: 29.03.2021 01:23:07 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.