VasudvardVasudvard, más néven Angrenost egy hely J. R. R. Tolkien képzeletbeli Középfölde-világában. Hatalmas, gyűrű alakú erődítmény, melynek közepén az elpusztíthatatlan kőből épült Orthanc áll.

Tartalomjegyzék

Fekvése és leírása


Fekvése

A Mágus Völgyében fekszik, a Rohani Kapu közelében. A kőgyűrű mellett folyik a Vasfolyó, amivel bármikor el lehet árasztani.

Leírása

Egy hatalmas kőgyűrű, amiben felállították elpusztíthatatlan kőből Orthanc sziklacsúcsát, amin később Szarumán felépítette az azonos nevű tornyot.

Története


Anárion vagy Meneldil idején építették, a Másodkor végén vagy a Harmadkor elején. Belsejében sokáig liget volt, amit Szarumán vágatott ki a Harmadkor utolsó évében. A Harmadkorban Barahir fia Beren gondori helytartó Szarumánnak adta Orthanc kulcsait, és az istar odaköltözött, azzal a céllal, hogy a Hatalom Gyűrűit tanulmányozza. A rohani Thengel király és a gondori II. Echtelion helytartó idején minden különösebb hírverés nélkül Vasudvard Urának nyilvánította önmagát, és Orthanc sziklacsúcsán azonos nevű tornyot állított fel. A Gyűrűháború idején Szarumán itt fogta el és tartotta fogva Gandalfot, majd kivágatta a ligetet, lyukakat hozott létre, amelyekben az uruk-hai orkokat szaporította. Szilszakáll az entekkel később bevette Vasudvardot, és kitisztította. Itt zajlott Szarumán és Gandalf szópárbaja, majd Szarumán elhagyta korábbi erősségét. A Gyűrűháború után Vasudvard az entek gondozása alá került, és a Király tulajdona lett.

Források


  • Középfölde-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Középfölde helyei


Dátum: 29.03.2021 11:11:56 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.