VaszasattaVaszasatta
Mitanni királya
Wasašatta
Uralkodási ideje
i. e. 13. század
Elődje I. Sattuara
Utódja II. Sattuara
Életrajzi adatok
Született i. e. 13. század
Elhunyt i. e. 13. század
Édesapja I. Sattuara

Vaszasatta (Wasašatta vagy Wasasatta) az egykori Mitanni ország uralkodója volt. Az asszír források a vazallus Ḫanigalbat kormányzójának nevezik. Apját, I. Sattuarát követte a hurrik országának élén, de valószínűleg sosem volt szuverén uralkodó. Apja bukását követően már csak egy asszírellenes lázadásra futotta Mitanni saját erejéből, amelynek eredményeképpen az asszírok lerombolták Irrite városát. Nevét „Muvatallisz levele Adad-nirárihoz” említi (CTH#171), tehát II. Muvatallisz (i. e. 1295–1272) és I. Adad-nirári (i. e. 1307–1275) kortársa volt.

Hanigalbat területét már teljesen a birodalmához csatolta Adad-nirári. Ez azt jelentette, hogy Asszíria közvetlenül határossá vált a karkemisi alkirálysággal, ahol ez idő tájt Szarhurunuvasz uralkodott, Szuppiluliumasz unokája. A Hattuszilisz által írt levél nem sokkal Mitanni hódolása után kelt, és elismerte Adad-nirári Hanigalbat feletti főhatóságát. Ez egy tipikus példája annak, amikor két nagyhatalom egy kiszolgáltatott állam sorsáról egyezkedik és dönt. A Hettita Birodalom az Eufráteszen túl már képtelen volt beavatkozni, Vaszasatta pedig ugyan fellázadt, de az asszírok leverték. A hettitákat erősen nyugtalanította, hogy az ütközőállam megszűnt, és az asszírok már bármikor indíthatnak támadást Észak-Szíria és Kelet-Anatólia ellen. Muvatallisz ezért békére törekedett Asszíriával, és feladta a Mitannira vonatkozó igényeit, hogy Egyiptomra koncentrálhasson. Ez vezetett végül a kádesi csatához Adad-nirári halála után.

Vaszasatta után már csak egy említés van Mitanniról az asszír forrásokban, ahol egy Sattuara nevű ember lázadásáról beszélnek. Őt sokszor azonosítják I. Sattuarával, néha II. Sattuaraként említik. Ez utóbbi esetben Vaszasatta testvére, unokatestvére vagy nagybátyja lehetett.

ForrásokElőző uralkodó:
I. Sattuara
Mitanni királya
i. e. 13 század
Következő uralkodó:
II. Sattuara
  • Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Mitanni uralkodói | Az i. e. 14. században született személyek | Az i. e. 13. században elhunyt személyek


Dátum: 29.03.2021 01:30:44 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.