Vera Vszevolodovna BaranovszkajaVera Baranovszkaja
Vera Baranovszkaja
Született Vera Vszevolodovna Baranovszkaja
1885.
Szentpétervár
Elhunyt 1935. december 7. (50 évesen)
Párizs
Állampolgársága
Nemzetisége orosz, francia
Foglalkozása színésznő

Vera Vszevolodovna Baranovszkaja (oroszul: Вера Всеволодовна Барановская; Szentpétervár, 1885. – Párizs, 1935. december 7.) orosz szovjet, francia színésznő.

Tartalomjegyzék

Pályája


Szentpéterváron született, színi tanulmányokat a Moszkvai Művész Színház stúdiójában folytatott. 1903-tól a színház társulatához tartozott. 1915-től különböző városok, például Kijev, Harkov, Odessza, Tiflisz (ma: Tbiliszi), Kazány, Voronyezs színházaiban játszott. 1922-ben visszatért Moszkvába, ahol saját színházi stúdiót szervezett.

Már tapasztalt színésznő volt, amikor 1916-ban filmezni kezdett. Néhány jelentéktelen filmszerep után, 1926-ban kapott képzettségéhez méltó művészi feladatot Vszevolod Pudovkin rendezőtől: Az anya címszerepét játszotta Makszim Gorkij azonos című regényének filmváltozatában. Valójában nem is Pudovkin választotta, hanem asszisztense, Mihail Doller javasolta őt a munkásasszony szerepére, amit azután Baranovszkaja szuggesztíven és teljes átéléssel alakított. Bár Pudovkin következő filmjében, a Szentpétervár végnapjaiban is központi szerepet kapott – partnere mindkét filmben Alekszandr Csisztyakov volt –, Baranovszkaja lényegében Az anya címszerepével írta be magát a némafilm történetébe.

Az anya sikere után, 1928-ban elhagyta a Szovjetuniót. Prágában és Berlinben készített filmekben szerepelt, majd 1932-ben gyógykezelésre Franciaországba utazott, de még ott is többször állt felvevőgép elé.

Színházi szerepeiből

Filmszerepeiből

Források


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Orosz színészek | Szovjet színészek | 1885-ben született személyek | Orosz nők | 1935-ben elhunyt személyek


Dátum: 29.03.2021 06:25:48 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.